Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lika många sommarjobb - men kraven är högre än förr

Från 2015
Uppdaterad 21.04.2015 14:28.
Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det dåliga ekonomiska läget verkar inte påverka antalet sommarjobb nämnvärt, visar uppgifter som Yle Uutiset samlat in från olika arbetsgivare.

Både privata företag och kommuner erbjuder ungefär lika många sommarjobb som tidigare.

Enligt Jouni Nupponen på Nylands arbets- och näringsbyrå finns det minst lika många sommarjobb i år som i fjol.

Också på Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå har man noterat detsamma. Områdets tio största arbetsgivare erbjuder lika många jobb som året innan.

Städning av trappa
Bild: Yle/Maria Wasström

Helsingfors stad har däremot meddelat att man erbjuder färre jobb inom parksektorn än i fjol. En del andra stora arbetsgivare har också minskat på antalet sommarjobbare eller förkortat anställningstiderna.

Även i sameområdena i Lappland har många organisationer skurit ned på på sommarjobbsutbudet. Bland annat rekryterar Forststyrelsen, en av de största arbetsgivarna inom sameområdet, färre kundrådgivare än förr.

Det krävs mer av sommarjobbarna

Kompetenskraven för dem som anställs som sommarjobbare har ökat.

Många arbetsplatser förväntar sig att sommarpersonalen har jobberfarenhet inom branschen och studier inom ämnet bakom sig. Särskilt gäller detta inom sjukvården.

Inom hälsovården är arbetsgivarens målsättning att sommarersättarna redan har examen, men sjukvårdsdistrikten tvingas nog anställa även personer vilkas studier fortfarande pågår.

Itellas cyklar i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Unga vill inte städa eller sälja per telefon

Inom den privata sektorn är det dagligvaruhandeln som anställer mest sommarjobbare i hela landet.

Försäljningsarbete är populärt hos unga som söker sommarjobb, men de flesta vill hellre göra det vid en servicedesk eller i butikskassa än per telefon.

På många håll har det ordnats rekryteringskampanjer för telefonförsäljare eftersom så många unga tycker illa om tanken att jobba som telefonförsäljare.

Bild: Yle/ Nora Engström

Städjobb finns till buds i hela landet, men det är inte ett särskilt lockande alternativ för många unga. Också inom trädgårds- och renhållningssektorn har det visat sig vara svårt att få tag på sommarjobbare.

Församlingar anställer unga för att sköta om gravgårdarna och de behöver kyrkoguider och sommarteologer.

Jobb som grönsaks- och bärförsäljare finns till buds i hela landet. Också Posten behöver postutdelare för sommarmånaderna.

För de 18-28-åringar som kan tänka sig att jobba utomlands finns bland Nordjobb och för nyutexaminerade 20-30-åringar finns Nordisk jobstart.

Ursprunglig artikel: Elina Jämsen/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln