Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ozzys köttkatapult

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
Ozzy Osbourne-kassetter
Bildtext Kassetter och Suosikki-häften ur Lasses gömmor
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Ozzy Osbourne ruvar som vi alla vet på en aldrig sinande skattkista av rock n’ roll-anekdoter. En av dem är köttkatapulten han använde under sina scenshower riktigt i början av solokarriären efter att “Blizzard of Ozz” hade släppts. Alla har ju hört storyn om fladdermusen Ozzy bet huvudet av. Och duvan han bet huvudet av. Men katapulten torde faktiskt ha en koppling till den berömda fladdermus-incidenten.

Jag har förstått att det alltså handlade om en stor katapult som laddades med slakterirester och diverse äckel som sedan slungades på publiken. För det mesta fungerade apparaten dåligt och Ozzy själv samt säkerhetsvakterna vid scenkanten fick höns- och kalvlever i håret när Ozzy avfyrade katapulten mot publiken.

Det här lilla skojeriet ledde sedan, rätta mig om jag har fel, till att fansen började släpa all världens djurkadaver med sig till hans konserter för att kasta saker tillbaka upp på scenen. Vad som hände när det landade en fladdermus på scenen vet vi alla, men jag har i flera år försökt hitta bevis för den legendariska katapulten.

Om någon har bilder eller ännu hellre videon på den så skulle jag vara tacksam. Det enda jag har hittat är ett par suddiga foton på en stor “hand” som Ozzy står på. Jag har för mig att giget började så att han kom ner på scenen från denna hand som också fungerade som katapult i något skede av showen.

Hur det än förhåller sig så försvann katapulten snabbt från scenshowen. Tyvärr.

Jag skulle gärna se att Ozzy (Sharon) skulle gräva fram litet av de gamla partytricken igen. Olovligt många av Ozzys solo-turnéer sedan 90-talet har saknat all form av häftig rekvisita. Trapporna på Diary of a madman- och Bark at the moon-turnéerna var tuffa. Den enorma tronen på The ultimate sin-turnén var också fin. Och förstås den packade dvärgen “Ronnie” som blev hängd. Fenomenalt galet.

Nu gick det illa för dvärgen...

Men köttkatapulten asså. VAD HÄNDE MED DEN OCH VAR ÄR DEN IDAG?!

Metallväktarna