Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sommarjobbarna vill inte städa

Från 2015
Uppdaterad 21.04.2015 14:56.
Tjej som tvätta fönster.
Bildtext Att tvätta fönster där hemma är okej, men att tvätta andras fönster känns långt borta. Varför är det så?
Bild: Yle

Unga erbjuds sommarjobb, men jobb som städare och telefonförsäljare lockar inte. Förväntningarna på vad ett jobb ska innebära är för höga.

Yle Uutiset skriver att sommarjobb som städare och telefonförsäljare inte lockar unga. Det kan till och med vara svårt att få någon att ta emot jobben som erbjuds.

Linda Fant har jobbat som städare i tolv år, och är nu anstaltsbiträde på Korsholms närsjukhus. Eftersom hon är anstaltsbiträde ingår också andra arbetsuppgifter än städning. Linda förstår ändå att folk kan tycka att städning är ett jobb med låg status.

- Folk tycker väl att det är oglamoröst, ointressant, dåligt betalt och att det inte ger något. Man kan väl räkna upp hur mycket som helst, säger hon.

"Alla städar, och betalt ska man ha"

Själv blev Linda städare när hon var 17 år gammal. Hon behövde ett jobb, och just det jobbet kom vid en lämplig tidpunkt.

Nog är det ju konstigt om de hellre är utan betalt än att ha ett arbete.

Linda Fant, anstaltsbiträde

- Det är väl inget skilt med det, du gör ju det där hemma. Alla städar, och betalt ska man ha, så arbete som arbete, tycker jag.

Att det kan vara oglamoröst och lite tråkigt är lätt att se, men att det skulle vara så oattraktivt att man hellre skulle gå arbetslös, det kan Linda inte riktigt förstå.

- Nog är det ju konstigt om de hellre är utan betalt än att ha ett arbete. Alla behöver pengar och alla har räkningar som ska betalas. Kanske de har föräldrar som betalar, säger hon.

Tror du vi är bortskämda?

- Säkert.

Ett tungt jobb

Att jobba som städare är ganska tungt rent fysiskt. Linda säger att hon aldrig måste gå på gym eftersom hon tränar varje dag när hon städar. Det låter som ett ganska hälsosamt jobb alltså, i alla fall jämfört med skrivbordsjobb och kassajobb som bara ger tennisarmbåge och ryggproblem. En annan positiv aspekt med jobbet är att folk tycker om när det är rent runt omkring dem.

- De är så glada varje gång jag städat, de tycker jag gör det fint. Man får uppskattning, bara man gör ett bra arbete. Ifall det inte blir städat på några dagar säger de nog att det märks att jag inte varit där, säger Linda.

Vi vill ha trevligt på jobbet

Sociologen Susan Sundback säger att man som ung har ganska orealistiska föreställningar om vad arbetslivet är och hur man kommer in i det.

Man tänker sig att det ska vara ganska bra lön, och ganska trevligt.

Susan Sundback, sociolog

- Man tänker sig att det ska vara ganska bra lön, och ganska trevligt. Det ska vara rent och snyggt och man kanske ska få synas, säger hon.

Vi förväntar oss alltså att få ha det trevligt samtidigt som vi arbetar. Med den här tanken i huvudet kan ett städjobb ses som ett verkligt skräpjobb.

- Man måste klä om sig och gå i tråkiga kläder, sopa och städa. Det är något man inte riktigt kan se sig själv passa in i. Det är liksom andra som gör sådant arbete.

Vanliga yrken lite tråkiga

Att världen blivit mer global spär också på känslan av att allt är möjligt, och att man själv är ämnad för något mer, något större och ”viktigare” än att städa. Dessutom har många jobb blivit mer diffusa, och det är svårt att konkretisera ett jobb som kräver social kompetens eller kommunikationsskicklighet, vilket får de vanliga handfasta yrkena att verka lite tråkiga.

Föräldrarna kan också hjälpa till att göra det svårt att ta ett jobb som anses ha låg status.

- Övergången från barn till vuxen har blivit besvärlig. Föräldrarna vet inte riktigt hur de ska råda sina barn, och att bara säga ”ta det här städjobbet nu", det gör inte alla föräldrar. De tycker också att deras barn ska ha något som anses bättre, eller något som de tycker är skojigare, säger Susan.

Era kommentarer

Vi fick in många kommentarer på Instagram och under sändningen. Här är några av dem.

Mitt första jobb som 14-åring var som hotellstäderska. Inte det roligaste jag gjort men då i den åldern kunde jag inte få mycket bättre jobb. Inget jag ångrar idag, tjänade ju mina första pengar och va stolt och glad. - anna_sthlm

Mitt första jobb var som städerska (16-18 år) på ett ålderdomshem och jag trivdes mycket bra! :) Alla uppskattar städiga utrymmen, de äldre samt personalen var mycket tacksamma för jobbet vi gjorde. Man lärde sig att jobba självständigt och noggrannt och därutöver sägs det ju att städning är en sorts terapi ;) - jjohannasofiaa

Håller med Linda till 100% att många ungdomar idag vill inte jobba men pengar ska dom ha. Att dom är lite bortskämda. Idag skall man nog vara nöjd om man har ett jobb fast det är som städare, men kanske man får för mycket pengar som arbetslös. ? - daniel

Har jobbat som städare, rekommenderar ingen det. Dåliga tider/för lite tider. Fuskas konsekvent med pauser/timmar och dålig lön. Ingen bra bransch.

Min dotter har sommarjobbat och städat och trivts med jobbet, hon har lärt eget ansvar att städa på olika platser, tyvärr kan föräldrarna anse att städa är dåligt. - förälder

Hur är det med dig? Skulle du kunna tänka dig att jobba som städare eller telefonförsäljare? Du kanske redan gör det, eller har gjort det? Vad tycker du om jobbet?

Mer om ämnet på Yle Arenan