Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tisdagssnackarna analyserar riksdagsvalet

Från 2015
Michaela von Wendt och Hannes Nykänen.
Bildtext Michaela von Wendt och Hannes Nykänen.

Valet bjöd på mången överraskning både i Helsingfors och Nylands valkretsar. Tisdagssnackarna Michaela von Wendt och Hannes Nykänen analyserar resultaten.

von Wendt är glad över att Helsingfors valkrets fått lite mera mångfald bland ledamöterna i och med att Nasima Razmyar (SDP) och Ozan Yanar (Gröna) blev invalda. Överraskningarna bestod dels i att Sannfinländarna lyckades behålla sina tre mandat också utan Jussi Halla-aho som röstmagnet.

Med risk för att orsaka storm i ankdammen vågar hon sig också på att förundras över SFP.

- Personligen är jag lite förundrad över Eva Biaudet. Hur taggad är hon när hon två timmar före listorna stängs hastigt ställer upp i valet när hon inte kan fortsätta som diskrimineringsombudsman?

Kändisar blir invalda

Hannes Nykänen är fundersam kring vilka motiv väljarna har. Det verkar mest vara kända namn som lockar röster.

- Alla känner till problemet att man måste ha enorm synlighet och gott om pengar för att ha en chans att bli invald. Ändå röstar folk uppenbarligen mer på dem som har stora kampanjer. Folk borde verkligen fundera på hurudana människor vi vill ha i riksdagen, säger han.

Han riktar också en känga till de knappa 30 procent röstberättigade som valde att inte gå till valurnan.

- Det känns också orättvist att sådana som jobbat i det tysta, varit duktiga och fått mycket till stånd sedan inte blir invalda när de inte gör så mycket väsen av sig. Du ska vara kändis, så blir du invald. Det märktes i såväl Nyland som i Helsingfors, tillägger von Wendt.

Michaela von Wendt är vd för Lundia, Hannes Nykänen är filosof.