"Helsingfors måste ordna upp sitt röveri själv!"
Helsingfors har stött på stora problem med att bygga ut Östersundom. Problemen kommer ändå inte som en överraskning i Sibbo.
Östersundom, den omstridda stadsdelen i östra Helsingfors, har stått inför en oviss framtid i sex år nu. Den ovissheten blev nyss förlängd.
Östersundom och intilliggande stadsdelar hörde tidigare till Sibbo, men år 2009 annekterade Helsingfors området. Sedan dess har allting stått stilla, medan tjänstemännen i huvudstaden har skissat upp sina planer för området.
Planerna är nu långt hunna, men det kan hända att sex år av funderande kan skjutas ner på en kvart. NTM-centralen anser nämligen att planerna inte går att genomföra.
Naturen sätter stopp
Intill det tilltänkta bostadsområdet finns ett Natura 2000-naturskyddsområde som sätter käppar i hjulen för Helsingfors, eftersom djurlivet kan störas. Risto Rautava (Saml.), ordförande för stadsplaneringsnämnden i Helsingfors, är missnöjd med hur situationen har utvecklats.
- Vi har inte ens planer på att bygga på själva Natura 2000-området, så vi drog den slutsatsen att det skulle gå bra. Nu visar det sig att det finns tre fågelarter på Natura 2000-området som man inte får störa. De bor inte ens där vi har tänkt bygga, utan de kommer dit bara för att hämta föda, därför får vi inte bygga. Det handlar inte ens om hotade fågelarter!
Rautava förklarar att som det ser ut nu, så måste Helsingfors be om lov av statsrådet för att få bygga så mycket som planerat. Det är inte sagt att det kommer att lyckas. Hur som helst, så är hela situationen frustrerande.
- Då Helsingfors förberedde sig för att annektera Östersundom, så sades det i alla festtal att år 2014 eller senast 2015 skulle vi börja bygga bostäder där. Nu ser det inte ut att bli något på åtminstone tio år till.
Om Helsingfors inte får bygga i planerad utsträckning så kan det bli olönsamt att bygga överhuvudtaget. En del av planerna har varit att kollektivtrafiken på området ska skötas via en metrolinje, men den linjen är inte vettig att bygga om själva bostadsområdet är för litet.
Tudelat för invånare
Camilla Estlander bor på området som Helsingfors annekterade år 2009. Hon ser sig själv fortfarande som Sibbobo, och hon berättar att hon flyttade till området uttryckligen för att få leva mitt i landsbygdens lugn och ro. Estlander menar att Helsingfors hopande och roende tas emot med delade känslor i Östersundomtrakten.
- För mig passar det bra att Helsingfors inte bygger ut något här, men samtidigt finns det ju många som förväntar sig att något ska hända. Som det är nu kan vi inte bygga något, vi vet inte vad här ska hända, vi vet inte om vi får metro, vi vet inte ens vad våra tomter är värda, säger Estlander.
Samma känslor har fyllt de senaste sex åren, alltså sedan annekteringen blev verklighet. Under den tiden har utvecklingen i Östersundom stannat av.
- Det har inte hänt någonting. Vi har fått lite fler bussar, men i övrigt har det stått helt stilla. Lite oro finns här, eftersom vi inte vet hur det ska utvecklas, säger Estlander fundersamt.
Bekant problem
Sibbos kommunfullmäktigeordförande Christel Liljeström (SFP) är allt annat än överraskad då hon får höra att Helsingfors fått problem med att bygga ut i Östersundom.
- Redan då Sibbo gjorde sina planer för området så var NTM-centralen mycket tydlig med att man inte kan störa varken Natura-området eller Sibbo storskogs verksamhet. Det beaktade vi då vi skissade upp hur området skulle användas.
Liljeström menar att det här borde ha varit bekant för beslutsfattarna i Helsingfors, eftersom ärendet kom upp då staden skulle annektera en bit av sin granne i öst.
- Det är en långdans som går runt och runt. Man har inte tagit Sibbos farhågor och varningar på allvar, vi sa redan då att Helsingfors inte kommer att kunna bygga ut så kraftigt som man vill.
Det var inte många i Sibbo som godkände att Helsingfors annekterade Östersundom för sex år sedan, och härvan som nu ser ut uppstå ändrar knappast på de åsikterna. Som Sibbobo har Liljeström en klar uppfattning om hur det här ska gå vidare.
- Har Helsingfors en gång gjort ett - i mina ögon - röveri, så får de stå sitt kast och ordna upp det själv, slår Liljeström fast.