Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Majoriteten av den nya riksdagen vill ha fler poliser

Från 2015
Ärm på polisuniformen.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

En betydande majoritet av den nya riksdagen skulle anställa fler poliser. I Yles valkompass svarade 84 procent av de nya riksdagsledamöterna jakande på frågan om Finland behöver fler poliser.

Medan 84 procent av de nya riksdagsledamöterna ville ha fler poliser svarade 16 procent att de var av delvis annan åsikt. Inte en enda riksdagsledamot sade sig vara helt av annan åsikt.

Alla de största partierna har meddelat att man stöder nedskärningar i offentliga utgifter, men åtminstone Centern har meddelat att man inte gör nedskärningar i polisväsendet.

Kristdemokraterna och Sannfinländarna ivrigast

Kristdemokraterna och Sannfinländarna är ivrigast att anställa fler poliser. Alla nio nyinvalda kristdemokrater svarade att de är helt eller delvis av samma åsikt. Av Sannfinländarnas 38 riksdagsledamöter var det bara en som sade sig vara delvis av annan åsikt.

Motvilligast var ledamöterna i Södra Finland och ledamöterna i De gröna. Av De grönas 15 riksdagsledamöter svarade sju att de var av delvis annan åsikt.

Även riksdagsledamöter från Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet hade fler nekande svar än genomsnittet. En tredjedel av SFP:s och Vänsterförbundets riksdagsledamöter sade sig vara av delvis annan åsikt.