Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Finansfrågor viktigast vid regeringsbildning

Från 2015
Uppdaterad 22.04.2015 08:44.
Timo Soini (Sannf) , Alexander Stubb (Saml), Juha Sipilä (C)
Bildtext Både Soini och Stubb är intresserade av att vara med i Sipiläs regering.

Centern kommer säkert att ta upp kommun- och vårdreformer då man diskuterar regeringsbildning med de andra partierna men reformerna kommer inte att vara avgörande för hur nya regeringen ser ut. Det tror professor Lauri Karvonen vid Åbo Akademi.

Den avgående regeringen har kritiserats för att man inte lyckades genomföra de stora reformerna som till exempel vårdreformen.

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Bildtext Professor Lauri Karvonen.

Då vinnaren i riksdagsvalet, Centern, med ordförande Juha Sipilä i spetsen ska försöka bilda ny regering så kommer man troligtvis att diskutera sin landskapsmodell med de övriga partierna men den frågan kommer inte att bli avgörande vid en regeringsbildning, säger Lauri Karvonen som är professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

Vid regeringsbildningen tror Karvonen att Centern är beredd att kompromissa en hel del angående en stundande kommunreform för att småningom nå partiets mål - en landskapsmodell.

Det vill säga ett mellanskikt mellan stat och kommun som betyder att landskapen får utökad självbestämmanderätt. Likt landstingen i Sverige.

Det som kommer att väga tyngst då Centern söker regeringspartner är akuta frågor kring landets finansiellt tuffa situation. Exempelvis nedskärningar och eventuella finans- och skattepolitiska åtgärder kommer först på dagordningen, tror Karvonen.