Slut på flygattackerna i Jemen
De intensiva flygattackerna i Jemen har uppnått sitt mål och kommer att upphöra meddelar den Saudiledda koalitionen av arabländer som har bombat landet i över tre veckor. Det humanitära läget är akut enligt WHO.
De militära åtgärderna mot Houthirebellerma kommer ändå att fortsätta och kampen går in i ett nytt skede enligt koalitionen som inte utesluter nya, om än lättare flygattacker mot rebeller och allierade arméeneheter.
Jemens president Abd Rabbo Mansour Hadi som har flytt till Saudiarabiens huvudstad Riyadh tackade koalitionen i ett tv-tal efter midnatt och lade skulden för flygattackerna på rebellerna.
- Vi kommer snart att återvända till vårt hemland, till Aden och (huvudstaden) Sanaa, sa Hadi som inte sade något om eventuella förhandlingar.
Rebellerna hoppas däremot på ett formellt avtal om eldupphör och antyder att man är närmare ett politiskt avtal med Hadi och styrkor som stöder honom i södra Jemen.
- Vi förväntar oss ett avtal om eldupphör efter att en politisk överenskommelse har undertecknats, säger Abd al-Malek al-Ijri, medlem i Houthirörelsens politibyrå.
Beskedet välkomnas över hela världen.
Iran som har stött rebellerna säger att det här är ett steg framåt, medan USA uppmanar parterna i Jemen att återuppta FN-ledda fredssamtal.
USA har också varnat Iran för att sända vapen till de shiamuslimska Houthirebellerna som fortfarande kontrollerar Sanaa och delar av Aden.
Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt med åtföljande flotta är på väg till Adenbukten för att övervaka FN:s vapenembargo mot rebellerna.
Iran har ständigt förnekat att det skulle ha gett militärt stöd åt rebellerna och Irans inflytande över rebellerna och deras allierade inom armén tros inte vara så stort som USA och Saudiarabien hävdar.
Stor förödelse i utfattiga Jemen
Arabkoalitionen säger sig ha utfört över tvåtusen flygattacker som slog ut rebellernas infrastruktur.
Flygattackerna har också skadat de flesta flygplatser, huvudvägar och många sjukhus och ämbetsverk i Jemen, det fattigaste landet i arabvärlden.
Enligt Saudiarabien kommer man nu att begränsa rebellernas rörelsefrihet och se till att politiska samtal återupptas, men det sägs inte något om hur det ska ske.
Saudierna talar inte heller längre om att president Hadi borde återinsättas på sin post eller att rebellerna borde lämna städer som de har intagit sedan ifjol höstas, inklusive Sanaa, Aden och landets tredje största stad Taiz.
Det här var ju ändå det främsta skälet till att det utfattiga och instabila Jemen bombades.
Saudiarabien mobiliserade igår sitt nationalgarde för operationen mot Jemen. Gardet består av 100 000 man, som bland annat ska skydda den långa gränsen mot Jemen.
Nära 1 000 döda enligt WHO
Det humanitära läget i Jemen är kritiskt enligt Världshälsoorganisationen WHO som säger att minst 944 människor har dödats och 3 487 har skadats sedan attackerna började den 17 april.
Siffrorna antas ändå vara i underkant eftersom många offer aldrig togs till sjukhus och för att flera sjukhus har skadats i attacker.
Dessutom är det oklart hur stora förluster de krigförande parterna har lidit i strider och flygattacker.
Skriande brist på mat, vatten och mediciner
- Det rapporteras om omfattande undernäring bland kvinnor och barn, säger Ahmed Shadoul, WHOs representant i Jemen.
Bristen på bränsle och el har lamslagit landet och det drabbar hälsovården särskilt svårt.
Sjukhusen kan inte operera utan bränsle och ambulanser kan inte forsla döda och skadade i sönderbombade områden där många vägar har skadats.
Matbristen är dessutom akut i ett land som importerar 90 procent av livsmedlen och där 16 miljoner invånare var beroende av omvärldens mathjälp redan före flygbombningarna började.