Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mastodontfestivalerna vi drömmer om

Från 2015
Uppdaterad 22.04.2015 13:08.
Coachella 2013
Bildtext Man kan åka pariserhjul på Coachella.
Bild: EPA / STEVEN C. MITCHELL

I helgen fylldes sociala medier av fina festivalbilder från en av världens största festivaler, Coachella i Kalifornien. Vi inspirerades att kolla på andra stora festivaler som ordnas i sommar.

Om du följer någon som bor i Kalifornien på sociala medier kan du inte ha missat att mastodontfestivalen Coachella just ägt rum. Vi har sett festivalbilder i Hollywoodfruars, yogaexperters och andra kändisars flöde. De två senaste veckosluten har festfolket samlats i Indio i Kalifornien på en av de största festivalerna i världen.

Coachella Valley Music and Arts Festival är, som namnet säger, mer än en musikfestival. Det är också ett konstevenemang där man kan ta del av utställningar och installationer. Och man kan faktiskt själv få göra konst i form av olika former av workshops. Lite som Flow i Helsingfors men tusen gånger större.

När jag bläddrade på Coachellas webbsida blev jag riktigt avundsjuk. Där kan man nämligen, förutom lyssna på musik och njuta av konst delta i mängder av olika aktiviteter, gå till barberaren eller på massage. Du kan delta i en vits-tävling eller testa dina hulahula-kunskaper. Mitt i hettan kan man delta i snöbollskastning eller i silent dance party där man dansar med hörlurar på öronen.

Bland årets artister fanns bland annat Muse, OutKast, Ellie Goulding, Arcade Fire, Pharrell Williams och Calvin Harris.

Coachella 2014. Konstinstallationer: Lightweaver, by Stereo-bot; and Escape Velocity, the #CoachellaAstronaut, by Poetic Kinetics
Bildtext Konstinstallationer på Coachella 2014.
Bild: Creative Commons / Sam Howzit

Coachella inspirerade oss att ta en titt på vilka andra stora festivaler som ordnas i år.

Tomorrowland

Vi förflyttar oss lite närmare våra hemtrakter. I juli ordnas världens största EDM-festival i Boom i Belgien. Tomorrowland drog över 400 000 besökare i fjol. EDM-boomen är stor och festivalen har fått en systerfestival med samma namn i Brasilien och Tomorrowland i USA.

I år får publiken tokdansa till tonerna av Avicii, David Guetta, Armin van Buuren, Robin Schultz, Tiësto och många fler. Läs mer om festivalen här.

Tomorrowland 2012 i Belgien.
Bildtext Svampar och godis på Tomorrowland år 2012.
Bild: Creative Commons / Kevin Verkruijssen

Rock in Rio

Så hoppar vi på flyget mot Rio de Janeiro där en av världens största rockfestivaler ordnas i september.

Första Rock in Rio ordnades 1985 och var tio dagar långr. Besökarantalet gick upp till 1,4 miljoner. På festivalen användes 1,6 miljoner plastmuggar. 900 000 hamburgare och 500 000 pizzabitar mättade festivalbesökarnas magar.

Rock in Rio har spridit sig och ordnas också i Lissabon, nästa gång blir i maj 2016. I maj i år gör festivalen premiär i Las Vegas.

I år är det Queen och Adam Lambert, Katy Perry, Metallica, Onerepublic, Rihanna, Mötley Crüe, Elton John, System of a down, Slipknot och många fler finns i artistkavalkaden.

Läs mer om Rock in Rio här.

Rock in Rio i Lissabon, Portugal 2014.
Bildtext Bilden är från fjolårets Rock in Rio i Lissabon. Där crowdsurfas det med stil.
Bild: EPA / JOSE SENA GOULAO

Glastonbury

I slutet av juni ordnas Englands stora musikfest i Somerset. Glastonbury är nästan som många olika festivaler med olika områden indelade enligt tema. De största namnen spelar på den så kallade pyramidscenen men det finns områden som heter Theatre & circus, Shangrila, Green Field, Block9, Acoustic Fiels och många fler. Detta är festivalen som verkligen bjuder på något för alla.

Kayne West, Foo Fighters, The Chemical Brothers, Pharrell Willimas (han verkar vara med på alla stora festivaler i sommar), Suede, Belle & Sebastian, Paloma Faith och väldigt många fler kommer att ställa sig på scenen. Eller rättare sagt scenerna.

Läs mer om Glastonbury här.

Glastonbury-festivalen 2014
Bildtext Det Glastonbury har gemensamt med våra festivaler i Finland är att risken för regn är stor.
Bild: EPA / TOM MUDD

Roskilde

Vår största nordiska festival är Roskilde som i år ordnas i månadsskiftet juni-juli i Danmark.

Årets stora namn är Paul McCartney, Disclosure, Florence & the machine, Mew, Muse och Pharrell Williams. Finland representeras av Eero Johannes som gör elektronisk musik. Svenska artister finns det fler av. Veronica Maggio, Thåström, Seinabo Sey och First Aid Kit representerar vårt västra grannland.

Under festivalen kan man förutom musik njuta av 6400 kvadratmeter konst.

Kan ni tänka er att det var två gymnasiekillar som startade festivalen år 1971? De kanske inte trodde att festivalen fortfarande skulle ordnas över fyrtio år senare.

Läs mer om Roskilde här.

Naked run på Roskilde år 2014.
Bildtext I Roskilde ordnas en naken löptävling årligen.
Bild: EPA / JONAS SKOVBJERG