Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty kräver ny EU-operation i Medelhavet

Från 2015
Uppdaterad 22.04.2015 17:13.
Flyktingarna kommer ofta i överfulla båtar.
Bild: EPA/MASSIMO SESSTINI

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att de europeiska ledare som samlas till krismöte i Bryssel vidtar omedelbara och effektiva åtgärder för att förebygga fler katastrofer på Medelhavet.

I år har hundra gånger fler människor dött på Medelhavet än vid samma tidpunkt i fjol.

Amnesty har publicerat en ny rapport som innehåller ögonvittnesskildringar av personer som tidigare har upplevt skeppsbrott. Syftet med rapporten är att uppmärksamma de nuvarande operationernas otillräcklighet och att föreslå lösningar som skulle förbättra situationen.

Amnesty kräver att man drar igång en humanitär operation på Medelhavet. Operationen ska ha tillräckligt med båtar, luftfarkoster och andra resurser för att rädda människor som hamnar i nöd.

- EU-ledarna som samlas i Bryssel på torsdag har en historisk möjlighet att sätta stopp för den här humanitära tragedin. Europeiska unionen åtog sig på måndagen att förstärka räddningskapaciteten på Medelhavet – ett löfte som medlemsländerna nu måste förvandla till konkret handling, säger John Dalhuisen som är chef för Amnesty i Europa och Centralasien.

Italiens marinkårs räddningsoperation Mare Nostrum avslutades i slutet av förra året. Efter det har drunkningsolyckorna bland flyktingar och migranter ökat drastiskt. Om siffrorna från veckoslutets tragedi bekräftas kan man räkna med att upp till 1 700 människor har dött på Medelhavet i år. Det är hundra gånger fler än motsvarande siffra förra året.

Amnesty vill slå hål på myten att operationen Mare Nostrum skulle ha lockat fler flyktingar att ta sig till Europa. Organisationen uppger att antalet människor som försökt ta sig till Europa över havet stigit sedan operationen avslutades. I år har kring 24 000 flyktingar och migranter anlänt bara till Italien.