Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Fågeljakt med märkvärdigt skådespel

Från 2015
Uppdaterad 15.07.2016 09:38.
Döda fåglar flyger sämst
Bildtext Medlemmar av BirdLife räknar fåglar och skott

Vårjakten är förbjuden i EU men på Malta har man genom ett undantagsförfarande kunnat idka denna omstridda hobby i flera år. Jägarna på Malta ser vårjakten som sin rättighet och som en tradition värd att värna om med näbbar och klor.

På Malta utspelas varje år ett märkvärdigt skådespel där jägarna jagar fåglar och medlemmar av BirdLife jagar jägarna för att försöka förhindra olaglig jakt – ibland med mycket våldsamma följder.

I programmet Döda fåglar flyger sämst hör vi Ray Vella berätta om hur han blivit beskjuten och fått sin gård nerbränd bara för att han är fågelvän och vill skydda den allt mindre fågelstammen på Malta.

Numera finns det just inga häckande fågelarter på ön. Enligt jägarna beror det på industrierna i Europa, inte på jakten. Men som Joe Sultana utrycker saken:

- Om man i åratal har skjutit flyttfåglar på våren, hur kan man då förvänta sig att de ska komma tillbaka på hösten?

Att göra programmet Döda fåglar flyger sämst var ett äventyr i sig. Jägarna var irriterade över fågelskådarna som sprang dem i hasorna. Att dessutom se ett utländskt tv-team dokumentera det hela gjorde dem inte gladare. Faktum är att fågeljakten på Malta inte på något vis liknar det vi upplever här hemma.

Orginaltitel: Döda fåglar flyger sämst
Repris från 2015
1 år på Arenan.

Produktion: First Frame