Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Nazisterna och Nordens guld

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2015 07:36.
Guld på flykt
Bild: DR

I 75 år har det varit en välbevarad hemlighet, hur centralbankerna i Norden arbetade samman för att rädda många ton guld från att hamna i nazisternas händer. I programmet Guld på flykt rullas historien nu upp för första gången.

Då Adolf Hitler i början av 1938 skickar sina trupper in i Österrike och ockuperar landet, rycker trupperna också in i Österrikas nationalbank och plundrar den på allt guld. Det väcker stor oro i den danska nationalbanken, för om Tyskland ockuperar Danmark kan det ju gå på samma vis där.

I september 1938 får Danmarks nationalbank lov av den danska regeringen att utarbeta planer för att bringa guldet i säkerhet. Planerna skall hållas i djupaste hemlighet för att inte riskera att avslöjas för tyskarna. Sverige och Norge blir också indragna i planerna.

Den 24 april 1939 ger den danska regeringen lov att sätta guldet i säkerhet utomlands, och redan samma natt skickas 12 ton guldtackor till Sveriges riksbank i Stockholm. Veckan efter sänds dessutom 8 ton guldmynt i säkerhet till Norges Bank i Oslo. I det skedet ser sig både Norge och Sverige som säkra förvaringsplatser för guldet. De har ju inte gräns mot Tyskland, och tror inte att landet utgör något hot.

Detta förändrar sig i september 1939 när Tyskland ockuperar Polen och Andra världskriget börjar. Programmet bygger på förtrolig korrespondens mellan de fyra riksbankerna i Norden. De inser nu att inget av de nordiska länderna längre kan anses tryggt, och Sveriges Riksbank får i uppdrag att förbereda en guldflykt till USA, med fartyg från Bergen i Norge.

Också Finlands guldreserv ska sättas i trygghet undan en eventuell sovjetisk ockupation, den finns redan i Sverige. Men utanför den norska kusten ligger också tyska u-båtar på lur. Guld på flykt är ett program om ett unikt, och ganska okänt, samarbete mellan nationalbankerna vars ledare på många sätt var mer framsynta än sina egna länders regeringar.

Guld på flykt
Yle Fem fredag 1.5.2015 kl. 18.30 (repris måndag)
30 dagar på Arenan

Produktion: DR, Samproduktion

Mer om ämnet på Yle Arenan