Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koalitionen slog till mot rebeller i Jemen

Från 2015
Striderna mellan houthimilisen och regeringslojala styrkor fortsätter i Aden.
Bild: EPA/STRINGER

Den saudiledda koalitionen har genomfört lufträder mot huthirebeller i Jemen trots att koalitionen meddelade på tisdagen att de slutar göra luftangrepp och går in för följande fas i konflikten.

Koalitionen bombade rebellfästen i staden Taez i södra Jemen. Luftangreppet inleddes efter att rebellerna lyckats erövra en militärbas i Taez.

En militärkälla säger till AFP att koalitionen genomförde luftangreppen mot militärbasen och rebellsamlingen i närheten av fängelset i staden. Koalitionen består av Saudiarabien och tio övriga länder runt Persiska viken.

- Koalitionen kommer också i fortsättningen att hindra huthirebeller från att avancera och genomföra några som helst operationer i Jemen, sade talesmannen för den saudiske militären, Ahmed Asser.

På onsdagen har rebeller och trupper lojala med regeringen utkämpat strider förutom i Taez också i Jemens näst största stad, hamnstaden Aden.

Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters har en av de väpnade grupperingarna i södra Jemen intygat att de kommer att fortsätta strida fram tills att de shiitiska, Iranstödda huthirebellerna lämnar Sydjemen.

Iran har nekat till anklagelserna om att landet skulle förse rebellerna med vapen.

FN säger att minst 944 personer har dött och 3 500 skadats i konflikten i Jemen sedan 19 mars.