Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En legend tar farväl

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 11:42.
Fem musiker ur Buena Vista Social Club sitter vid kajkanten. Bland dem Eliades Ochoa och Omara Portuondo.
Bildtext Buena Vista Social Club gästar Finland i april.
Bild: Buena Vista Social Club / Alejandro Perez

I snart tjugo år har den kubanska veteranorkestern Buena Vista Social Club underhållit världen med sin traditionsrika retromusik. Nu är den glesnande skaran ute på en avskedsturné som når Finland denna vecka med konserter i Tammerfors, Helsingfors och Åbo.

Då den kubanska bandledaren Juan de Marcos González 1996 samlade kring sig en skara veteraner från den kubanska musikens guldålder på 50-talet var det få som kunde ana att orkestern skulle bli en världssensation. Men med draghjälp av den brittiska skivproducenten Nick Gold och den amerikanska gitarristen Ry Cooder blev Buena Vista Social Club på kort tid en internationell succé.

Nu, då framgången varat i närmare tjugo år, är det dags att ta farväl. Buena Vista Social Club är ute på en världsomfattande avskedsturné, som denna vecka besöker Finland.

Första skivan en risktagning

Sin första skiva gav Buena Vista Social Club ut hösten 1997. Till det yttre hade den ingen större hitpotential. Många av de medverkande musikerna var ålderstigna och en del hade inte varit aktiva sedan 50-talet. Men det skulle visa sig att publiken älskade det lite darrhänta framförandet och de inte alltid så klockrena tonerna. Skivan blev en världsomfattande succé och såldes i fem miljoner exemplar. Efter hand belönades den t.o.m. med en Grammystatyett. Skivan följdes av omfattande turnéer, som förde orkestern jorden runt.

Framgången cementerades då den tyske filmregissören Wim Wenders fattade intresse för Buena Vista Social Club och spelade in sin berömda dokumentärfilm om bandet. Filmen hade världspremiär 1999, och den har blivit en långkörare som fortfarande visas på biografer och har god åtgång som DVD.

Stjärnstatus

För många av de gamla musikerna blev kontrasten enorm då de nästan över en natt förflyttades från en händelselös pensionärstillvaro i det fattiga Havanna till ett hektiskt, världsomspännande turnéliv med en publikrespons som kunde ha fått garvade rockstjärnor att blekna. Mest omtumlad av alla var sångaren Ibrahim Ferrer, som hade lämnat musiklivet redan på 70-talet och sedan dess försörjt sig som skoputsare på gatorna i Havanna. Nu såg han sig till sin egen stora förvåning förvandlad till en världsstjärna med kultstatus.

Andra namn i den celebra skaran var Compay Segundo, Rubén González, Orlando "Cachaito" López, Omara Portuondo, Eliades Ochoa och Manuel "Guajiro" Mirabal. Flera av dem hade varit berömda på 40- och 50-talet och fick nu uppleva en omstart på karriären.

På avskedsturné

Producenten Nick Gold höll liv i Buena Vista Social Club i många år med en lång rad turnéer och skivinspelningar. Många av bandmedlemmarna gjorde uppskattade soloskivor med resten av orkestern som ackompanjemang. Med tiden ynglade Buena Vista-projektet av sig ett femtontal album.

Men nu är det snart slut på det roliga. Många av de ursprungliga orkestermedlemmarna har hunnit gå bort, för att under årens lopp ersättas av yngre musiker, och nu har det blivit dags att ta farväl av publiken. Sedan ett halvår befinner sig Buena Vista Social Club på en världsomfattande avskedsturné, som avslutas i höst med en konsert i Havanna.

Innevarande vecka gästar orkestern Finland, där man ger hela tre konserter. Onsdagen den 22.4 spelar bandet i Tammerforshuset i Tammerfors, torsdagen den 23.4 i Kulturhuset i Helsingfors och fredagen den 24.4 på Logomo i Åbo. De främsta dragplåstren på Finlandskonserterna är Omara Portuondo och Eliades Ochoa, som hör till de få originalmedlemmar som ännu är med i svängen.

Allra sista chansen att se och höra Buena Vista Social Club i Finland ges på Pori Jazz den 18.7.

Ny skiva

Mitt under pågående turné har Buena Vista Social Club kommit ut med den nya skivan "Lost and Found". Materialet är tidigare outgivet och härstammar från olika skivsessioner i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Till skivans höjdpunkter hör tre konsertupptagningar från år 2000 då Buena Vista Social Club uppträdde på Zenith i Paris med Ibrahim Ferrer som sångsolist.

Du kan höra musik från Buena Vista Social Clubs nya skiva i Café Continental i Radio Vega onsdagen den 22.4 kl. 18.03. Repris torsdag 23.4 kl. 21.05. Från och med onsdag kväll ligger programmet också på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan