Vaddå båtflyktingar?

Det talas mycket om båtflyktingar som dör på Medelhavet. Men vilka är de och varifrån kommer de?
Den senaste tiden har nyhetssädningarna utöver valet fokuserat mycket på stora grupper av människor som dör i Medelhavet söder om Europa.
Varifrån kommer de?
Flyktingarna kommer mestadels från inbördeskrigets Syrien och Eritrea, men även Libyen, Gambia, Mali, Nigeria, Palestina och Somalia. Många flyr undan krig och politisk förföljelse, andra vill ha ett bättre liv utan fattigdom.
Också de olika upproren i Mellanöstern har gjort att antalet flyktingar ökat.
Hur kommer de?
Flyktingarna betalar människosmugglare dyra pengar för att de ska hjälpa dem att ta sig förbi gränsvakter eller för att få tag på båtar som tar dem till Europa. Under tiden utsätts de ofta för våld och utpressning.
Antingen kommer de med båt via norra Afrika, ofta Libyen eller Egypten, eller så tar de landsvägen genom Turkiet. Landsvägen är oftast dyrare och risken att åka fast och skickas tillbaka är stor.
För att ta sig över Medelhavet och norra Afrika måste man färdas över osäkra områden med olika militanta grupper, och ta sig genom öknar och annan svår terräng. Havsvägen brukar ändå kosta mindre och om man lyckas ta sig till europeiska farvatten så är oddsen större att man kommer in i Europa.
Däremot är vattenvägen betydligt farligare än landsvägen på grund av den dåliga kvaliteten på de båtar som används och faktorer som hård sjö eller dåligt väder. Dessutom finns risken att båtarna anfalls av pirater som sedan pressar resenärerna på pengar.
Vad är Lampedusa som man hör talas om så ofta?
De flesta som kommer via Medelhavet hamnar på Sicilien eller Lampedusa. Lampedusa är en ö i Medelhavet en bra bit söder om det italienska fastlandet och Sicilien, det ligger närmare Afrika än Italien, men tillhör Italien.
Sedan januari i år har det kommit ca 10 000 flyktingar till ön.
Kan inte kustbevakningen hjälpa dem?
Den italienska kustbevakningen och EU försöker skapa system för att hitta och hjälpa flyktingarna. Även lastfartyg och privatpersoner plockar ofta upp folk som kommer med de här transporterna.
Det krävs dock mycket större insatser för att göra något mera betydande. Tidigare lanserade Italien en stor satsning med projektet Mare Nostrum som räddade över 100 000 liv, men det blev för dyrt och ersattes med ett billigare alternativ kallat Triton.
Problemet är svårlöst. Vissa vill skylla allt på människosmugglarna, andra menar att det är EU som borde satsa mera på räddningsinsatser och ta emot flera asylsökande i de olika EU-länderna för att lätta på trycket i de länder där flyktingarna först hamnar.
Om du är nyfiken på mera detaljer om situationen i Medelhavet kan du läsa här: