Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Matka minuksi – bloggarens suddiga konturer

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 17:27.
Lauras splittarde bild av sig själv i dokumentären Matka minuksi
Bildtext Spegel, spegel på bloggen där... Laura är en av de tre unga kvinnor som Mina Laamo närmat sig bloggskildringen "Matka minuksi".
Bild: Avanton Productions Oy

Elli, Laura och Juulia lever helt olika liv. De känner inte varandra, delar inte samma intressen, bor på olika orter. Men de har länge delat samma emotionella hem: bloggvärlden.

”Matka minuksi – becoming me” är en dokumentär om att synliggöra sig själv för omvärlden samtidigt som man försöker förse det egna jaget med konturer. En film som doftar av ångest och vibrerar av skörhet. Genomsyrad av rädslan för att inte räcka till. Trots snygga bilder och snärtiga uppdateringar.

Hur är det möjligt? Det är den fråga man bär med sig efter att ha mött de tre, unga kvinnor som Mina Laamo följt under två års tid. Hur är det möjligt? Att dessa verbala, smarta och vackra flickor som är så skickliga på att formulera sina känslor mår så dåligt?

Hur kommer det sig att den som har 40.000 följare på nätet känner sig socialt hämmad? Hur kan den som håller på att magra bort i anorexi känna att det enda som ger självförtroendet näring är bilder på någon som är ännu magrare?

Och när hamnade vi i en situation där vi i offentligheten är socialare än någonsin samtidigt som känslan av utanförskap är större än någonsin?

Innehållet ger formen

- Idén till projektet föddes när jag gjorde bakgrundsforskning inför ett annat projekt, berättar regissören Mina Laamo som efter många år som producent ställt sig bakom kameran. Efter en djupdykning ner i blogghavet tyckte hon sig urskilja tre huvudkategorier: modebloggar, ätstörningsbloggar och depressionsbloggar.

Olika kategorier rent innehållsmässigt - och olika även när det gäller den visuella utformningen.

- Tittar man på anorexibloggar så bygger de mycket på bilder som betonar ett avdunstande, ett upplösande till intet, ljusa färger, skuggor. Depressionsbloggar däremot kör med med mörka, dova färger och uttalat destruktiva bilder, säger Mina.

- När vi byggde upp filmen ville vi understryka dessa skillnader – väva in dem i vårt visuella uttryck. Varje person är filmad ur lite olika perspektiv och på olika sätt. Är man uppmärksam så uppfattar man det säkert.

Och visst blir det tydligt att perspektiven är olika. Juulia är den färgsprakande som filmas i helbild. Hon bakar i hemmet, promenerar på stadsgator, blir fotad i snöyran, cyklar genom vårgrönskan.

Elli är huvudsakligen i sin lägenhet. Ofta ensam i väntan på att mamma eller lillasyster skall hämta med sig en fläkt av livet utifrån. Hon kurar ihop sig på soffan, ser ständigt ut att frysa. Och katten som lurar under soffan är mer än en katt - den är en livlina till det liv som dag för dag växer sig lite starkare.

Och så har vi Laura. Hon som klär sig i svart och sitter i sitt spartanskt inredda hem där hon försöker tillreda smakliga måltider av enbart ekologiska grönsaker. Ätandet och ältandet varvas med besök hos terapeuten som bor i en ombonad villa omgiven av frodig grönska. En terapeut som försiktigt hör sig för om den högpresterande Lauras dröm om att flytta till Japan.

Varför hon vill till Japan? Jo, för där jobbar man hårdare. Effektivare. Bättre.

Flickor som mår illa

Den slentrianmässiga bilden av en bloggare är antagligen proffsfixaren. Hen som lagar lyxig mat, inreder snyggt, tränar rätt eller klär sig trendigt. Den självmedvetna som är medveten om att hen har något att visa upp. Något som är rätt. Åtminstone i jämförelse med de vanliga dödliga som harvar på i den grådaskiga vardagszonen.

Men det finns så mycket annat. För många kan bloggen vara den sista utposten i ett illamående som pågått en lång tid. Därför vill Mina inte höra talas om att man skulle ingripa i t ex anorexibloggar trots att det finns en risk för att dessa fungerar som en slags destruktiva inspirationskällor.

- Det är inte bloggarna vi skall gå åt, det är de bakomliggande orsakerna till att unga mår illa. Varför gör man inget åt det på ett samhälleligt plan?

Och illa mår vi. Finland ligger högt när det gäller självmordsstatistiken - både på en europeisk och på en global skala. Och medan pojkars problem uppmärksammats i samband med t ex skolskjutningar så hotar flickornas ångest att fortgå i tystnad.

De gör bokstavligen inget väsen av sig.

Elli som är en av flickorna i dokumentären Matka minuksi står på ett snöklätt berg och blickar mot framtiden.
Bildtext Elli blickar försiktigt mot framtiden
Bild: Avanton Productions Oy

- Flickors illamående tar sig ofta uttryck i självdestruktivt beteende. De skär sig, de svälter sig. Och det är inte sådant som syns utåt, konstaterar Mina som fortsättningsvis håller kontakt med intervjuobjekten som hon följde så intensivt under en så lång tid.

Nej, det syns kanske inte utåt, men visst måste det ha varit uppenbart att något inte stämde när visaren stannade på 35 kilo när Elli steg upp på vågen? Och visst är det uppenbart att något är fel på ett samhälleligt plan när hon under tillfriskningsprocessen vägras hjälp för att hon fortsättningsvis anses vara för sjuk.

Alltför sjuk för att få vård - vad är det för logik?

Glitter och glamour

"Matka minuksi" må innehålla många element som är dystra och rentav ångestskapande - men här finns också en hoppfullhet och en glädje. Obetalbar är lyckan man känner när man får ta del av Ellis stolthet då hon inte bara kommit iväg på sin första föreläsning efter den långa sjukdomsperioden utan dessutom vågat markera! Säga något högt! Ha en åsikt!

En liten seger med stor innebörd.

Vi skall inte heller glömma Juulias spralliga livsglädje. Och vem skulle inte bli lite sprallig av att inse att bilderna som tas av dig ögonblickligen kan ses av dina 40.000 följare. Eller... kanske inte ögonblickligen. Först måste verkligheten retuscheras, beskäras och fixas. Men sedan...

Bloggaren Juulia poserar i dokumentären Matka minuksi
Bildtext Med ett vinnande leende svänger Juulia sig om på bloggen som har 40.000 följare.
Bild: Avanton Productions Oy

Inget är ju riktigt som det ser ut att vara.

Intressantast är Juulias korta kommentar om att hon nog försöker kommentera alla de produkter som olika företag skickar till henne i egenskap av vandrande marknadsföringskanal. Detta trots att det ibland blir lite konstruerat och ansträngt när texten skall anpassas till läppstiftet eller klockan ifråga.

Men: "jag vill ju vara snäll" säger hon och ler.

Snäll eller inte - bloggvärlden ger och tar med samma frenesi. Den är ett fönster som kan öppnas mot världen, men den kan också stänga världen ute. Och samtidigt som det kostar på att ständigt visa upp den mest polerade sidan av dig själv så smakar det att bli "gillad" och "följd".

Men hur vet man när gränsen för den egna identiteten inte längre är ens egen? När den dikteras av andras förväntningar och önskemål. Inbillade eller verkliga.

Och hur hamnade vi i en situation där ingenting är tillräckligt? Där man ständigt bär på en molande känsla av otillräcklighet. För det finns ju alltid någon annan som är vackrare, smartare, mera välklädd, mera vältränad. Mera lyckad. Lyckligare.

Framförallt lycklig. Eller lyckad?

Mer om ämnet på Yle Arenan