Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anders Karlsson: Allt inte förlorat för SDP

Från 2015
Uppdaterad 22.04.2015 19:13.
Anders AG Karlsson arbetar för Svenska Yle som nyhetsreporter
Bildtext Anders AG Karlsson arbetar för Svenska Yle som nyhetsreporter

Det finns ännu hopp för Socialdemokraterna, valresultatet innehåller enstaka lovande signaler, skriver Yle Nyheters politiska reporter Anders Karlsson i sin kommentar.

Resultatet i riksdagsvalet var historiskt dåligt för Socialdemokraterna, det vet vi vid det här laget mer än väl. En kort stund i somras såg det ut som att nyvalde ordföranden Antti Rinne skulle ha vänt partiets formkurva, men väljarna gav en dyster dom.

SDP har gått miste om en generation väljare, och mycket tyder på att männen i stora skaror har valt Sannfinländarna. Resultatet i Sydöstra Finlands valkrets är talande: fyra invalda socialdemokratiska kvinnor och fyra invalda sannfinländska män.

SDP:s nya riksdagsgrupp består av 21 kvinnor och 13 män. Över 50-åringarna är i klar majoritet bland männen, medan bara två av dem är mellan 35 och 50. Nu är det inte så entydigt att män röstar på män och kvinnor på kvinnor, men jag är ganska säker på att partiet vet att det är här det läcker.

Locka tillbaka männen?

Partiapparatens reaktion torde vara att männen ska lockas tillbaka från Sannfinländarna, och helt omöjligt är det säkert inte att en del av dem kan rösta rött igen. SDP behöver redan för trovärdighetens skull en falang män i arbetsför ålder. Ska det lyckas borde man tänka igenom jargongen med vilken man talar om och med männen. Tala mer om frågor som intresserar dem och lyft fram deras kunnande.

Det handlar mycket om image. En socialdemokrat av i dag förknippas snarare med mötesrum än med byggarbetsplatser och rikspolitikerna talar ofta ett språk som är obegripligt för vanligt folk. Hos Sannfinländarna är situationen den motsatta: de talar på ett sätt som folk på gator och torg lättare förstår.

Unga förmågor finns

Det mest sannolika är att SDP får blicka framåt och hoppas att nästa generation hittar partiet. På den här fronten ger valresultatet en del lovande signaler. Av partiets invalda riksdagsledamöter är tre under 30. Yngst i hela riksdagen är Ilmari Nurminen, 24. Nurminen, Joona Räsänen (28) och Sanna Marin (29) är framtidsnamn och kan eventuellt bidra till att uppfostra en ny generation socialdemokrater.

Könsdiskussionen kan ses på två sätt. SDP tilltalar och engagerar i dagens läge åtminstone kvinnor. Det här är långt ifrån en självklarhet i politiken i dag. Hos valvinnaren Centern är till och med den egna kvinnoorganisationen oroad över mansdominansen.

Invandrare en nisch

Nasima Razmyars framgång i valet kan också öppna portar. De gröna och SDP har nu vardera en riksdagsledamot med invandrarbakgrund, och då Razmyar och Ozan Yanar (Gröna) har blivit invalda kan det finnas många invandrare i olika generationer som vill rösta i val.

Det bor i dagens läge över 100 000 personer med utländsk bakgrund och finländskt medborgarskap i Finland och antalet ökar i framtiden. Det här är en väljargrupp som SDP och De gröna nu har god möjlighet att försöka fånga upp.