Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gardinkrav i växthus får Korpoodlare att rasa

Från 2015
Uppdaterad 28.04.2015 13:34.
Grönsaker på torg.
Bild: Patrick Holmström

Jonas Isaksson har en handelsträdgård i Korpo där han odlar tomat och gurka. Staden kräver att Isaksson monterar gardiner i sina växthus – ett krav som han säger att är omöjligt.

– Det går inte, det finns inte sådana gardiner.

Konflikten handlar om att en fritidsboende granne stört sig på ljuset som vintertid strålar ut från växthusen. Förvaltningsdomstolen ska behandla ärendet och i väntan på beslut står Isakssons planer på att utvidga verksamheten med flera växthus stilla.

Egentligen har Isaksson redan gardiner i sina växthus, men de är till för att reglera temperaturen under sommaren och för att spara på värme vintertid. En heltäckande gardin skulle ändå höja temperaturen allt för mycket.

Annat i Närpes

När jag når Jonas Isaksson är han på en branschmässa i Österbotten. Han menar att attitydklimatet är betydligt grönsaksvänligare i Närpes.

Isaksson anser att Pargas stads tillmötesgående och förståelse är under all kritik och går uteslutande på grannens linje. Han får medhåll av Staffan Sundström som är regionansvarig för företagarna i Åboland.

- Stadens tjänstemän borde inse hur viktigt det är med jobb och arbetsplatser. Vi har ju mest små och medelstora företag och tänker man på Korpo, så är arbetsplatserna få.

Stadsjuristen i Pargas, Monica Avellan, säger att staden är inte i sig motarbetar företagare, men att man måste följa bestämmelserna.

Vi är företagarneutrala. Företagsamheten måste stödas på annat sätt. Området är inte planlagt. I Närpes har de rimligtvis planlagt för växthus eftersom verksamheten är så stor där.