Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: Kvinnors utseende betygsattes i samband med studieansökningar

Från 2015
Uppdaterad 22.04.2015 21:34.
Cello
Bildtext Enligt källor till HS tillhör ansökningarna utbytesstuderanden som spelar cello.

Sibeliusakademin utreder huruvida konfidentiella uppgifter kan ha läckt i samband med att ansökningar har hamnat i fel händer. Det skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Några manliga studerande vid Sibeliusakademin fick tag på kvinnliga utbytesstuderandes ansökningar och betygsatte kvinnornas utseende på en lapp.

Ansökningarna innehöll videomaterial på kvinnorna som spelade sina instrument.

En som också studerar vid Sibeliusakademin hittade ansökningarna och lappen i ett klassrum och kontaktade skolans jämställdhetsombudsman och rektor. Personen som hittade dokumenten skrev också om saken på Facebook.

Misstankar om att läraren var med

Det finns misstankar om att läraren som har haft ansvar för ansökningarna skulle ha varit medveten om betygsättningen och till och med varit med och sett på videomaterialet.

Enligt vicedekan Olli-Pekka Martikainen var läraren inte medveten om saken. Enligt Martikainen har de manliga studerandena erkänt att de skrivit lappen och läraren i fråga ska ha glömt ansökningarna på sitt skrivbord.

Läraren förtegen

HS har också frågat den ansvariga läraren i fråga men han vill inte kommentera saken närmare innan han diskuterat den med skolans ledning.

Enligt Martikainen kan det här leda till åtgärder om det visar sig att ansökningarna innehöll konfidentiella uppgifter. Universitetsledningen utreder saken.