Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hissmaraton avslutades - "Vad har det kostat staden?"

Från 2015
Hus i Kronohagen i Helsingfors.
Bildtext Nu kan det bli möjligt att bygga hissar i trapphusen i Kronohagen.
Bild: YLE / Fred Wilén

Nu borde det vara fritt fram att bygga hissar i gamla hus i Kronohagen i Helsingfors. Stadsfullmäktige godkände under onsdagskvällen en ändring av detaljplanen som ska möjliggöra det här.

Det borde alltså vara fritt fram för hissbygge, men tidigare har liknande beslut stött på motstånd. 2012 fattade fullmäktige ett likadant beslut men 2014 ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att hissbeslutet inte går att genomföra utan att trapphusen tar skada.

Därför har staden nu kommit med ett nytt förslag där både byggande av hissar och bevarande av värdefulla trapphus ska vara möjligt.

- Det är fråga om en kompromiss där både trapphusen bevaras och tillgängligheten förbättras. Det kan till exempel bli möjligt att bygga en hiss utanför huset. Det är ändå upp till varje husbolag att fatta beslut om man vill ha hiss i trapphuset eller inte, sade biträdande stadsdirektör Anni Sinnemäki (Gröna).

Beslutet berör nio fastigheter och 28 trapphus i Kronohagen.

"Vad har det kostat staden?"

Frågan har manglats i beslutsmaskineriet inom staden i över fem år. Den väckte därför en del debatt i fullmäktige under onsdagskvällen.

- Jag tycker att det inte behöver finnas hus med hiss överallt. Det är viktigt att det finns bostäder som är tillgängliga för alla, men alla bostäder behöver inte vara tillgängliga, sade Jan D. Oker-Blom (SFP).

Sami Muttilainen (VF) sade att frågan är så skrattretande att han på grund av den länge funderade på om han alls ska gå med i politiken.

- Jag vill därför fråga Sinnemäki; vad har det här kostat staden?

Fullmäktiges ordförande Mari Puoskari (Gröna) lät ändå inte Muttilainen ställa frågan.

- Ska vi komma överens om att det var en retorisk fråga, sade hon.

När Yle Huvudstadsregionen ställer samma fråga till Sinnemäki säger hon att den inte går att svara på.