Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sinnemäki: Inget byggs i Östersundom inom fem år

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 07:20.
Anni Sinnemäki.
Bildtext Natur eller bostäder? Den frågan måste Anni Sinnemäki (Gröna) snart svara på.
Bild: Yle

Anni Sinnemäki (Gröna), biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering, är förtegen när det gäller Östersundom. Hon vill inte säga om hon stöder sina partikamrater som anser att generalplanen för området inte ska krocka med naturskyddet.

- Det finns olika alternativ för hur staden kan gå vidare med generalplanen för den före detta Sibbobyn Östersundom. Planen kan ändras så att den inte krockar med naturskyddsområdet Natura 2000 eller så anses projektet så viktigt att staden måste be statsrådet om undantagslov för att få bygga där. Staden kan också välja att inte godkänna NTM-centralens syn, säger Anni Sinnemäki.

I början av april kom NTM-centralen med sitt utlåtande om generalplanen för Östersundom i Helsingfors. Myndigheten slog fast att naturvärdena i området försämras kraftigt om Helsingfors genomför sina planer.

Staden planerar bostäder i området för till och med 70 000 nya invånare. Bostäderna kommer ändå inte att byggas på själva Natura 2000-området, men enligt NTM-centralen finns det fågelarter i området som inte får störas.

I tisdags fattade stadsplaneringsnämnden beslut om att den nuvarande planen går vidare till stadsstyrelsen. De grönas Elina Moisio och Osmo Soininvaara föreslog att staden bör undvika att planen krockar med naturskyddsområdet och att planen i så fall måste ändras. Det förslaget föll med 3-6 efter omröstning.

Bevara naturen eller åtgärda bostadsbristen?

Sinnemäki, som själv representerar De gröna, vill inte säga om hon är av samma åsikt som Moisio och Soininvaara.

- Jag är tråkig och vill ännu diskutera frågan och de olika alternativen.

Gröna politiker brukar ofta lyfta upp naturvärden som viktiga. Vad anser du att är viktigare - att bevara naturen eller att bostadsbristen i Helsingfors åtgärdas?

- Båda är viktiga och staden måste hitta lösningar där vi strävar efter att göra både och.

Men om det inte är möjligt att göra både och? Om du måste välja, som i det här fallet?

- Jag tror ännu att man kan ta hänsyn till båda två.

"Alla alternativ har sina svårigheter"

Sinnemäki säger att oberoende hur planen nu går framåt kommer det att räcka flera år.

- Alla alternativ har sina svårigheter och oberoende vad vi väljer kommer det inte vara fråga om en snabb lösning. Processerna tar tid.

Sinnemäki säger att inget byggs i Östersundom under de närmaste fem åren. När Helsingfors annekterade området 2009 hette det att bostadsbyggandet kör igång 2014 eller 2015.

Stadsplaneringsnämndens vice ordförande Osmo Soininvaara (Gröna) föreslog i Helsingin Sanomat att Sibbo kan få Östersundom tillbaka eftersom Helsingfors ändå inte kan bygga ut området.

- Kanske jag inte tar ställning till det, kommenterar Sinnemäki med ett skratt.

Stadsstyrelsen behandlar planen i slutet av maj och i sista hand är det Östersundomkommittén som ska ta ställning till förslag till generalplan för området.