Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato ordnar rekordstor övning i cyberförsvar i Tallinn

Från 2015
Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.12.2014
Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD

Natos hittills största cybersäkerhetsövning har kört igång i Estland. Det handlar om den årliga Locked Shields-övningen som ordnas på Natos cyberförsvarscenter i Tallinn.

Experter från 16 olika länder deltar i årets version av Locked Shields, Låsta sköldar. Det betyder ungefär 400 toppexperter i cyberförsvar, hundra fler än under förra årets tävling.

Skolningen organiseras som en tävling länderna emellan, för att sporra deltagarna att ge sitt bästa under veckan. Efteråt analyserar Nato de olika lagens arbete för att sedan bättre förmå att försvara sig mot potentiellt försvagande hackerattacker.

Exakt vad övningarna handlar om är förstås hemligt, men det har sagts att åtminstone Windows nyare operativsystem testas.

Den outtalade fienden väntas komma från öst

Cyberförsvarscentrets talesperson Liisa Past betonar att övningarna handlar om fiktiva scenarier i ett fiktivt land.

Men den brittiske cybersäkerhetsexperten Rob Pritchard, från Royal United Services Institute i London, uttrycker sig mer konkret i en kommentar till nyhetsbyrån AP.

- Ryssland tar allt större plats på Natos radar. Övningarna kommer antagligen mest att handla om att simulera liknande attacker som Ryssland och grupper finansierade av Ryssland använder sig av i Ukraina.

Syftet är att experterna ska få öva sig i att försvara kommunikations- och datanätverk och informationssystem mot några av de senast utvecklade sabotagemetoderna Nato känner till.

Deltagarna utsätts också för ett påhittat mediatryck och av juridiska restriktioner, faktorer de också måste beakta i en riktig cyberförsvarssituation.

- Vi vill ge deltagarna erfarenheter att bygga på när de kommer tillbaka till vardagen i sina hemländer, säger cyberförsvarscentrets chef, överste Artur Suzik.

Estland det första landet som utsattes för en cyberattack

Att det är just i Estland Natos cyberförsvarscenter är placerat beror på att Estland har erfarenhet av en intensiv cyberattack, som åtminstone enligt Nato planerades och genomfördes av grupper som finansierades av Kreml.

Attacken började under oroligheterna på den så kallade Bronsnatten i Tallinn i april år 2007 och fortsatte under flera dagar.

Också islamisternas metoder analyseras

En del av de veckolånga övningarna kommer också att vigas åt attacker utförda av terroristorganisationer. Ett färskt exempel på hur det kan se ut såg vi för bara två veckor sedan. Då lyckades en grupp som säger sig samarbeta med Islamiska staten stänga av den franska TV-kanalen TV5Mondes alla program.

Hittills har cyberförsvaret mot terroristorganisationer i praktiken oftast hamnat på enskilda länders polisväsendens bord, i synnerhet i EU. Nato uppfattar de större terroristorganisationerna som militära hot.

I höstas lovade Nato-ländernas ledare, med USAs president Barack Obama i spetsen, att Nato ska bygga ut sitt cyberförsvar betydligt. Samtidigt påpekade de att ett cyberanfall mot ett Nato-land kan likställas med en konventionell militär attack.

Gustaf Antell

Diskussion om artikeln