Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Friska röstar flitigast

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 07:16.
Förhandsröster räknas
Bild: Str / Lehtikuva

Det finns en koppling mellan hälsa och röstningsaktivitet, visar Yles valjämförelse. Det är bekant sedan tidigare att välutbildade och rika röstar flitigare, men också hälsan verkar spela en roll.

Bland de 100 kommuner som röstade flitigast i riksdagsvalet finns 53 kommuner med den friskaste befolkningen. Och motsvarande ligger 49 av de kommuner där befolkningen är sjukast bland de kommuner där man var latast med att rösta.

Överlag är de som bor i södra och västra Finland friskare än de som bor i öster och norr, visar uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd.

Det var i Grankulla, med fastlands-Finlands friskaste befolkning, som man röstade flitigast. Hela 84,7 procent av de röstberättigade röstade.

Till de allra flitigaste väljarna hör också de som bor i Larsmo, Pedersöre, Korsnäs, Malax och Ingå - som alla också ligger bland 50-i-topp när det gäller kommunerna med de friskaste invånarna.

De kommuner där invånarna är allra friskast finns på Åland, men där röstar man inte flitigt i riksdagsval. Den här gången var det 58,1 procent som röstade. Kommunern med flest soffligare också nationellt sett är Saltvik. Där röstade lite mer än hälften av de röstberättigade.

I Kaavi i norra Savolax, där kommuninvånarna har mer krämpor än medeltalet, var det bara 59 procent som röstade. Överlag ligger valdeltagandet i valkretsarna Sydöstra Finland och Savolax-Karelen märkbart under valdeltagandet för hela landet - som var drygt 70 procent.

Det är förstås också annat än hälsan som spelar roll för hur ivrig man är att rösta. Bland annat brukar välutbildade och rika rösta flitigare.