Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo borde satsa på sommarscen

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 19:29.
Lojosjön.
Bildtext Lojo borde statsa 700 000 euro på en utomhusscen i Aurlax föreslår stadsstyrelsen.
Bild: Yle/Petra Thilman

Lojo borde nästa år reservera 700 000 euro för en ny sommarscen med läktare i Aurlax. Staden ska hitta en trovärdig företagare för verksamheten.

Det föreslår stadsstyrelsen stadsfullmäktige.

Satsningen på en sommarscen med en läktare för cirka 700 personer förutsätter att Lojo hittar en trovärdig företagare som ska ha hand om både den planerade sommarrestaurangen och utomhusläktaren, poängterar stadsstyrelsen.

Staden planerar nu att konkurrensutsätta verksamheten vid restaurangen och läktaren.

Enligt förslaget kan byggnadsarbetena inledas först när det finns en noggrannare bygg- och investeringsplan. Dessutom ska det finnas ett färdigt föravtal mellan staden och verksamhetsidkaren.

Stranden nära Lojo centrum

Aurlax ligger vid Lojo sjö alldeles i närheten av Lojo centrum. I Aurlax finns en badstrand, en stor småbåtshamn med bränsleförsäljning och en restaurang. Det som nu planeras är en ny restaurang samt en sommarscen med läktare.

Den ursprungliga tanken i Lojo var att bygga utomhusläktaren på ett annat ställe, nära kyrkan och Lojo museum. Planerna har varit aktuella redan länge och Aurlax har småningom utkristalliserats som lämplig plats för läktaren.

Staden blir ägare till scenen och läktaren men verksamheten ska drivas av krögaren.

Två tredjedelar av byggandet bekostas med hyran som krögaren betalar för scenen med läktare. Lojo stad betalar en tredjedel eftersom staden också ska använda scenen för sin egen sommarteaterverksamhet.

Lojo stadsfullmäktige bordlade ärendet på sitt senaste möte.