Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Folkmord skapar dispyt mellan Turkiet och Österrike

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 14:26.
En armenisk kvinna tänder ljus i n kyrka för att hedra minnet av armenierna som dödades i det Osmanska riket mellan år 1915 och år 1917
Bildtext En armenisk kvinna tänder ljus i en kyrka Damaskus för att hedra minnet av armenierna som dödades i det Osmanska riket mellan under Första världskriget
Bild: EPA

Turkiet har kallat hem sin ambassadör från Österrike. Turkiets protest kom efter att det österrikiska parlamentet officiellt kallat massmorden på armenier för hundra år sedan för folkmord. Parlamentet höll också en tyst minut till minnet av offren.

Enligt Turkiets utrikesminister kommer det Österrikiska parlamentets linje att lämna spår i förhållandet mellan länderna.

Armenien och många utländska forskare menar att det rör sig om folkmord, medan Turkiet starkt har motsatt sig den tolkningen. Tjugofyra länder i världen kallar händelserna folkmord.

Enligt Armenien blev 1,5 miljoner armenier dödade mellan åren 1915 och 1916 då det Osmanska väldet splittrades.

Turkiet hävdar att det verkliga antalet döda är betydligt lägre och att mellan 300 000 och 500 000 turkar också dog i oroligheterna i landet då armenierna reste sig mot Osmanska imperiet.

På onsdagen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han förväntade sig att USA:s president Barack Obama inte använder sig av ordet folkmord då han talar om händelserna.

Tysklands parlament förväntas också göra ett gemensamt utlåtande på fredagen där händelserna för hundra år sedan kallas folkmord.

På fredagen uppmärksammar Armenien att det gått 100 år sedan folkmordet.