Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Vårens höjdpunkt – Yle Nyhetsskolan @ redaktionen

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 13:37.
En intervjusituation med en kameraman på plats för att filma.
Bildtext Under våren har ungdomar inom Yle Nyhetsskolan bland annat övat sig på att ställa bra frågor i en intervju.
Bild: Yle/Anne Hämäläinen

Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan, bjuder åter in sina deltagare till en dag på redaktionen. Den 28 april kommer skolungdomarna att få pröva på jobbet på bland annat Tv-nytt och Yle X3M:s aktualitetsprogram Myteriet.

Under våren har elever från Winellska skolan i Kyrkslätt, Lovisanejdens högstadium och Vörå samgymnasium jobbat med egna nyheter inom Yle Nyhetsskolan. Projektets stora evenemang, “Yle Nyhetsskolan @ redaktionen”, erbjuder ungdomarna att steget vidare in på Svenska Yles redaktioner. Där de får en möjlighet att utnyttja allt de har lärt sig - på riktigt.

Sociala medier under lupp

Ungdomarna får själva bestämma vad de vill rapportera om den här dagen och det utlovas bland annat intervjuer med Instagramkändisar och poulära bloggare. Yle Nyhetsskolan kommer att synas och höras på Svenska Yles alla kanaler. Följ ungdomarna på projektets webbsida, via Facebook och hashtaggarna #nyhetsskolan #uutisluokka.

Finskspråkiga Yle Uutisluokkas deltagare kommer bland annat att göra intervjuer i morgonprogrammet Aamu-tv.

Svenska Yle mediefostrar

Yle Nyhetsskolan är Svenska Yles satsning på mediefostran. Idén bygger på att skolungdomar gör egna nyheter om sådana ämnen som intresserar dem. Svenska Yle publiceras sedan deras alster och för en riktig publik. Under våren 2015 har Yle Nyhetsskolan till exempel rapporterat om vandalism och skärmberoende.

Tillsammans med en mentor från någon av Svenska Yles nyhetsredaktioner lär sig ungdomarna vad som är en nyhet, hur man gör en bra intervju och vad som är en pålitlig källa. Målet är att öka de ungas mediekunskap genom att ge dem en inblick i hur journalister jobbar.

Yle Nyhetsskolans logo
Bild: YLE/Juha Kiiskinen