Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hotellen visar kalla handen åt Neste Oils tillfälliga arbetskraft

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 14:03.
haiko gård
Bildtext Nattgästerna på Haiko Gård borde också äta och bada för att det ska gå ekonomiskt ihop.
Bild: YLE/Stefan Härus

Det är inte alla hotell i Borgå som vill inkvartera den tillfälliga arbetskraft som just nu arbetar med den stora femårsrevisionen vid Neste Oils raffinaderi i Borgå. Vissa hotell reserverar bara en viss procent av rummen för arbetarna.

Orsaken är enkel: En stor del av hotellens intäkter kommer nämligen från annat än själva inkvarteringsavgiften.

- Nästan hälften av vår omsättning kommer från försäljningen i restaurangerna och 20% kommer från försäljningen vid badanläggningen. Om kunderna inte använder något av detta, måste vi noga fundera över hur många sådana kunder vi kan inkvartera. Därför har vi helt enkelt varit tvungna att säga "tyvärr" åt en del som sökt nattkvarter hos oss, säger försäljningschef Timo Tirri vid hotellet och badinrättningen Haiko Gård.

Skinka i fönstret

Herrgårdshotellet Sannäs gård i Borgå är för tillfället fullbelagt av tyskar, polacker och slovaker.

- De använder sig inte av annan service än ren övernattning, men vi har tagit fram en ny typ av billig husmanskost för Neste Oils tillfälliga arbetskraft. För fem år sedan kunde man se arbetstagarna hänga ut hela skinkor genom fönstret, så nu har vi istället placerat ut kylskåp för deras egen mat eftersom de i vilket fall som helst skulle ha med sig sådan, säger hotellets vd Klaus Klefström.

Sover själv på soffan

Det finns dock de som är nöjda över nattgästerna från utlandet. Tuula Wiertz välkomnar de tyska ingenjörerna till sin egen höghustrea, där hon erbjuder dem ett rum eller två. Det har till och med hänt att hon själv sovit på soffan.

- På morgonen ser jag inte röken av dem, men på kvällarna samtalar vi om världens gång, om Ryssland och Ukraina, om barn och familj. Och så smakar vi på tysk blodkorv. Allt detta ger mig glädje och tillfredsställelse, berättar Wiertz.

Tusentals tillfälliga arbetstagare

Femårsrevisionen i Sköldvik i Borgå började efter påsk och pågår fram till midsommar. Under den tiden fyrdubblas arbetsstyrkan på raffinaderiet. Totalt arbetar cirka 4 500 personer med årsrevisionen. 3 500 av dem är tillfällig arbetskraft som bor på hotell i Borgå och i huvudstadsregionen.

Läs också:
Nu fylls barackerna i Sköldvik
Nesteen keikkatyöntekijät täyttävät majoituspaikat – kaikkialle heitä ei haluta