Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Saara fick inte låta som prostituerad

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 10:51.
Sara Maria Forsberg
Bildtext Smoukahontas blev skivartist och heter nu SAARA.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Kim Kronman steg med raketfart från sjätte till första plats på Vegatoppen. Den nästan eviga ettan, Jannike, föll ned ett trappsteg. En av de nya utmanarna imponerade först med sina imitationer och nu gör hon premiär som artist.

För drygt ett år sedan var hon ännu okända Sara Forsberg men videon som hon postade på Youtube den 3 mars 2014 kom att förändra hennes liv på en gång. På videon, som har över 12 miljoner klickar, imiterar hon olika språk.
På den följande så ställde hon sig i badrummet och gav sina egna versioner av olika låtstilar.

Historiskt kontrakt

Efter det tog hon sitt pick och pack och åkte till USA och gjorde ett kontrakt med ett distributionsbolag om inslag på webben. Och senaste sommar så gjorde hon sedan historia. Hon blev den första finländska artisten som har fått ett skivkontrakt med ett så stort skivbolag i USA. Bolagschefen för Capitol Records i USA, Steve Barnett, hade till och med sagt att förutom Adele och Sam Smith så är hon den enda artist som han har haft en speciell känsla för att det här kommer att bli något.

Bytte namn

Den som egentligen tog henne under sina vingars skydd var Rodney Jerkins som är känd för sitt samarbete med Michael Jackson, Mary J. Blige och Mariah Carey och många fler. Men några detaljer ville man i USA ändra på. Hon heter nu SAARA för enligt skivbolaget så fanns det en prostituerad som rappar som har ett liknande namn som Smoukahontas och det satt ju inte riktigt bra.

Dunderproducent

Och nu är första singeln då ute på marknaden. Låten är producerad av Ronald "Jukebox" Jackson. Musikaliskt får Saara nu hålla sig till amerikansk r&b medan hon i videon får imitera olika nationaliteter. På Youtube är det tills vidare mest finländare som har kommenterat låten och där är mottagandet minst sagt varierande. Jackson producerade bl a Willow Smiths hit från 2009, Whip my hair.

Du kan lyssna på alla låtar på Arenan och du har tid till torsdag kl 10 att rösta

Mer om ämnet på Yle Arenan