Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdsföretagarna efterlyser en bättre dialog med Pargas stad

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 07:05.
Pargas stadshus.
Bildtext Skärgårdsföretagarna vill förbättra samarbetet med Pargas stad. På bilden Pargas stadshus.
Bild: Yle/Marie Söderman

Under torsdagen möttes Västkustens företagare och representanter för Pargas stad. Företagarna vill se en bättre dialog med staden.

Företagarna i Pargas skärgård är missnöjda med företagsklimatet, men vice ordförande för Västkustens företagare, Jörgen Eklund, är tydlig med hur man ska förbättra det hela.

- Vi hoppas på att vi ska kunna föra en bättre dialog mellan oss företagare och Pargas stad. En öppen dialog och ett bra samarbete är det viktigaste. E-post i all ära, jag tycker att den personliga kontakten är väldigt viktig.

jörgen eklund,
Bildtext Köpman Jörgen Eklund är vice ordförande för Västkustens företagare.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Tidigare under torsdagen har vi hört om ett krav på gardiner i Jonas Isakssons växthus i Korpo, ett krav som har fått det att hetta till mellan företagare i Pargas skärgård och Pargas stad. Där framkommer tydliga åsikter om ett dåligt företagsklimat i Pargas, hur ser du på företagarnas rättigheter och förutsättningar här i skärgården?

- Jag tycker att det här kanske är lite upphettat. Jag tror också att en mer personlig dialog mellan staden och företagarna kanske hade löst problemen i ett tidigare skede. För personlig dialog är det som ger resultat.

"Tycker inte att vi kräver för mycket"

S:t Karins har fått beröm för att vara företagarvänligt. På vilket sätt tycker du att Pargas stad borde agera för att göra Pargas mer företagarvänligt?

- Jag vill ännu en gång poängtera den öppna dialogen. Den är väldigt viktig och där har vi mycket att lära oss. Vi ska vara serviceinställda, både vi företagare och från stadens sida. Vi måste kunna sitta vid samma bord och föra en öppen dialog, även när det handlar om svåra frågor. För om man inte kan sätta sig vid samma bord och diskutera är det svårt att hitta en lösning.

Tycker du att era krav är rimliga så här i ekonomiskt tuffa tider?

- Jag tycker inte att vi kräver för mycket. Bara vi kan diskutera det här tror jag lösningarna finns inom räckhåll. Vi företagare här i skärgården vet att vi är ganska små och vi behöver allt stöd vi kan få, säger Jörgen Eklund.

Staden tänker jobba hårt för att förbättra dialogen

Pargas stads näringslivschef Thomas Eklund håller delvis med kritiken, men tycker samtidigt att man ofta drar lite väl stora växlar gällande företagsklimatet.

- Undersökningar har ju visat att vi har ganska dåligt företagsklimat, så vi har tagit det här på största allvar i flera år. För det mesta löper det nog väldigt bra, men ibland kommer det vissa enskilda fall som lyfts fram väldigt mycket och så fort det händer någonting negativt börjar man tala om ett dåligt företagsklimat. Jag tycker inte att man kan koppla alla enskilda fall till företagsklimatet.

tomas eklund
Bildtext Pargas stads näringslivschef Thomas Eklund.
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Man måste också komma ihåg att vi har en låg arbetslöshet och att företagarna ser positivt på framtiden, alltså om man jämför med andra kommuner.

Hur ser du på fallet med gardinkrav i Jonas Isakssons växthus?

- Det handlar om en företagare som har gjort stora investeringar i tider då det annars inte görs stora investeringar, så jag förstår att det här väcker heta känslor. Men växthus har ju den negativa effekten att de sprider väldigt mycket ljus och jag tycker därför att det är helt motiverat att fundera på hur mycket omgivningen störs.

Företagarna menar att det här är ett bevis på att staden motarbetar företagarna?

- Man måste se lite mer brett på det hela. I viss mån så stör det ju grannarna och omgivningen så vi måste ta det i beaktande.

Vad kan ni nu göra från stadens sida i allmänhet?

- Det handlar mycket om information och samarbete så att vi vet var vi har varandra. Om staden fattar ett beslut som är negativt för en företagare måste det vara tydligt varför beslutet är som det är.

- Jag håller med Jörgen Eklund om att det behövs en bättre dialog. Nu har vi ju också en ny stadsdirektör i Patrik Nygrén och vi har gått igenom de här sakerna med honom, så det här är saker vi kommer att jobba hårt med framöver, säger Thomas Eklund.

Gardinkrav i växthus får Korpoodlare att rasa

Radio Vega Åboland: Direktsändning från företagarträffen i Korpo

Programmet är inte längre tillgängligt