På syjuntan får vi vara "garnnördiga" tillsammans
Det hela började som en sykurs i Vasa Arbis' regi, en plats att umgås och få en "andningspaus" i tillvaron. Nu har gänget tagit steget ut och grundat föreningen Syjuntan r.f.
- Vi har varit ett tajt gäng i sju år nu och börjat tänka att här sitter vi och pantar på ett bra koncept, säger Liselott Nyström.
Totalt består juntan av 26 medlemmar, varav ett femtontal är riktigt aktiva. Kunskapsnivån varierar och medlemmarna inspirerar varann att pröva på nya saker.
- Vissa har kommit med absolut inga förhandskunskaper och andra har varit väldigt avancerade från första början, så det finns alla de sorter, säger Ann-Sofie Finne.
Det finns ingen inställning att man måste kunna eller prestera. Man visar varann och så går det som det går. Ann-Sofie säger att det är roligt att följa med hur medlemmarna lär sig nya saker.
- Vissa har avancerat från att inte ha stickat sen i lågstadiet till att beställa knappar från Turkiet och garn från Uganda, säger Liselott.
Hantverk och samvaro
Ordet "syjunta" leder kanske lätt tankarna till gamla tanter. Medlemmarna i föreningen Syjuntan är ett blandat gäng, allt från nedre tjugoårsåldern till 40+. De flesta är i samma livssituation, med barn under eller i skolåldern. Det är en del av sammanhållningen, att det finns gemensamma samtalsämnen.
- Vi har liksom tre ben att stå på, säger Liselott: vi är mammor (med allt vad det innebär), vi har hantverksintresset och får vara "garnnördiga" tillsammans, och så är vi kvinnor.
På en syjunta hör det till att man pratar mycket. Finns det någon tid för själva hantverkandet?
- Det är lite tveksamt. Man ska till exempel inte ta med en komplicerad mönsterstickning till syjuntan, för då diskussionen blir livlig, tårfylld eller man skrattar så man får magkramp så tappar man bort sig i räkningen, säger Liselott.
Sy-LAN
Ett LAN-party består traditionellt av ett gäng spelintresserade (oftast tonårspojkar) som samlas i en lokal och spelar dataspel tillsammans natten igenom. I Syjuntan ordnas regelbundet något liknande.
- Ungefär tre gånger om året slarvar vi med oss madrasser, godis, symaskiner och strykbrädor nånstans. Så sitter vi framemot tre på natten och massproducerar. Sen sover vi några timmar, går på frukost och så fortsätter vi sy resten av dagen, berättar Liselott.
