Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Onni rostar sönder – renoveringen kan bli dyr

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 13:52.
Bogserbåten Onni i Skeppsbron i Lovisa
Bildtext Bogserbåten Onni går att beskåda i Skeppsbroparken i Lovisa.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Museibåten Onni som finns i Skeppsbroparken i Lovisa håller på att rosta sönder. En ytrenovering räcker inte till för att sätta den i skick. Pengar till en större renovering finns inte.

Hål i skrovet på bogserbåten Onni
Bildtext Stora hål i skrovet.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Bogserbåten Onni ligger uppe på torra land i parken bakom Skeppsbron i Lovisa. På skrovet finns hål stora som knytnävar och långa snitt som förorsakats av rost.

De delar som ligger ovanför vattenytan är i något bättre skick.

– Skadorna har uppstått under en längre tid. Särskilt tiden då Onni låg på havsbottnen har satt sina spår, berättar Antti Muuronen som leder projektet med att rusta upp den gamla bogserbåten.

Oklart vad det kostar

Bogserbåten Onni rostar bort sakta men säkert
Bildtext Skrovet rostar sönder.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Tanken är att Onni ska sättas i skick redan nästa sommar. Då hoppas man på att få hjälp av dem som studerar till plåtslagar-svetsare vid Edupoli. Planerna är fortfarande preliminära.

– Vi vet ännu inte riktigt vad iståndsättningen kommer att kosta. Därför börjar vi försiktigt och sätter Onni i skick inom loppet av fyra, fem år. Båten avslöjar säkert hur dyr den är under renoveringens gång, säger Muuronen.

Transporterade kanske ryska flyktingar

Bogserbåten Onni i Lovisa
Bildtext Fortuna hette båten innan den blev Onni.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Bogserbåten Onni byggdes i S:t Petersburg 1907. I Finland hamnade båten kring 1918, men ingen vet vem som hämtade hit båten och hur.

– Troligtvis hämtade Onni, som då hette Fortuna, ryska flyktingar till Finland och blev sedan kvar här. Ett krigsbyte är båten troligtvis inte, eftersom Fortuna inte finns med på krigsbyteslistan från 1918.

I bogserbåten fanns ursprungligen en ångmaskin som byttes ut mot en dieselmotor på 1950-talet. Onni fungerade som bogserbåt i hamnen i Lovisa fram till slutet av 1980-talet.