Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den här veckan har jag lyssnat på…

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
Enforcer på iPod
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Den här veckan har jag igen slösat en massa pengar på skivor men det har också släppts några riktigt bra nya plattor som jag lagt vantarna på som digitala promon. Vi kan börja med några nya utgåvor och sedan ta några äldre grejer som nu släppts i fysiskt format för första gången.

Nya skivor

Slayer: When the stillness comes (singel)
Oj nej. Man vill så mycket att ny Slayer skall låta bra, men den här låten är bara seg och trist medeltempo-Slayer á la senare års Slayer. Så är det.

Enforcer: From beyond
Tammetusan så svenska Enforcer är hårda! jag har en tidigare skiva där jag fastnade för låten “Katana” och de här grabbarna vet hur man gör old school traditionell TRUE heavy metal. Nitar, jeansväst, pussikalja och hår(d)rock med ballader och en fantastisk röst som låter som en korsning av Blackie Lawless och en cirkelsåg. Sex minuter långa “Below the slumber” är min favoritlåt just nu. Den börjar som en halvballad och blir sedan snabb. Påminner litet om W.A.S.P:s “Sleeping in the fire”. Rysningar av välbehag längs med ryggraden. Me like. Me like a lot. Och bäst av allt är att de kommer till Tuska i sommar!

Unleashed: Dawn of the nine
Mycket melodisk death metal av Sveriges gamla veteraner. Bandet grundades 1989 ur askan av bandet Nihilist. Inte illa alls men inget nyskapande heller. Funkar helt bra med sedvanliga vikingateman.

Enslaved: In times
Norrmännen seglar ut på havet i sitt drakskepp med svärden dragna och mjöden förtärd. Enslaved har på det här minialbumet med fem spår de element som jag saknar i Unleashed; snabbhet, bombastiskhet och starka känslor. Mera vittuperkele helt enkelt.
Enslaved har ju alltid haft väldigt starka vikinga-vibbar och folkelementen och de progressiva passagerna sitter bra sida vid sida med öset.

Gammalt skräp

Mötley Crüe: Wild in the night (Live broadcast 1982)
Nikki Sixx började som man säger “chicken out” angående Mötley Crües allra sista gig nästa år. De hade tänkt avrunda karriären med en stor konsert på Staples center i januari 2016 och därefter, direkt samma natt sticka till legendariska Whisky a Go Go-klubben för att dra ytterligare ännu en keikka på samma klubb i Los Angeles där allting började 1981.

I praktiken skulle det enligt Nikki betyda att de hinner dit till klockan 04 på morgonen och äntrar scenen klockan 05 på morgonen. “Det är nog inte en bra idé”, menar han...

Det är bara att konstatera att den här radiosända konserten från 1982 är ren och skär briljans med en intressant setista av ett ungt och hungrigt band. En låt i setet (“Runnin’ wild in the night”) spelades aldrig in. Man borde ha varit där…

The Stooges: Have some fun: Live at Ungano’s

Den här vinylen är en riktig pärla i min Stooges-samling. Också det här giget finns på Spotify, men det var först när jag lade på vinylen som jag märkte hur bra ljudkvalitet det är på inspelningen. Det är fråga om inget mindre än skivrelease-giget för “Fun house”. Dave Alexander hade redan fått foten och på bas har vi Zeke Zettner och udda nog i Stooges-karriär har de här två gitarrister: förutom Ron Asheton spelar också Bill Cheatham gitarr. Inspelningen är väl gjord av någon i publiken med en kassettbandspelare och skivan inleds med att fansen som bandat det promenerar till Ungano’s medan de diskuterar kvällens kommande konsert på band. Sympatiskt att detta lämnats kvar!

Ren och skär briljans här med. Finns inget att tiillägga.

Irwin Goodman: Ennenkuulumattomat - lauluja suomalaisille

Musikern och låtskrivaren Tapani Koivisto hittade förra hösten i sina gömmor en bunt låtar från 1983 med Irwin Goodman som aldrig getts ut. Koivisto skrev musiken och texterna och sjöng in dem. De elva låtarna gavs endast ut som en liten inofficiell kassettutgåva.

Visst märks det att det inte är Vexi Salmi som skrivit texterna, men några helt kul låtar finns det på den här skivan ändå. Ljudkvaliteten är inte den allra bästa. Låttitlarna är åtminstone sakliga: “Kyllä vituttaa jos ei kiinnosta”, “Verottaja ja vouti” och “Euroviisujuttu” där Irwin klagar över att Finland aldrig vinner Eurovisionen.

Ja och vad hade Irwin med metall att göra? Ingen aning.

Här litet musik jag lyssnat på den här veckan:

Metallväktarna