Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pappor tar mer ansvar

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 08:13.
Marcus Jungersten (i bakgrunden) bygger lego med sina barn Elvina och Ebbe.
Bildtext Marcus Jungersten lägger vikt vid att vara hemma med barnen Elvina och Ebbe. Äldsta barnet Emerik går i förskola medan de två yngre är hemma.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Nu vill finländska pappor vara mer tillgängliga för sina barn och är gärna hemma länge medan de är små. Det visar en färsk avhandling vid Jyväskylä universitet.

Det handlar om att papporna vill ha ett mångsidigt ansvar och föräldraskap.

Småbarnspappor som forskaren Petteri Eerola intervjuat till sin avhandling ser närvaro som en viktig del i föräldraskapet. Något som trebarnsföräldern Marcus Jungersten skriver under.

- Överhuvudtaget strävar vi efter att ha en trevlig tillvaro för våra barn. Vi vill inte ha ekorrhjulet. På köpet kommer det att jag är närvarande för mina barn och har en helt annan roll än vad jag annars skulle ha.

Är det viktigt för dig att vara en närvarande pappa?

- Utan vidare. Det kommer så mycket tillbaka från barnen och det är otroligt roligt att se att de tyr sig till en.

Mer ledighet för pappor

Enligt forskaren Eerola borde föräldraledigheten delas upp jämnt mellan vårdnadshavarna. Något som varit en het fråga är just huruvida papporna borde ha längre ledigt eller inte.

För familjen Jungersten har det aldrig varit några problem.

- Egentligen tycker jag att det ska vara upp till familjerna att bestämma själva hur de vill dela upp det. Men kanske det behövs någonslags morot för papporna att vara mer hemma. Jag kan inte ta ställning till det, för oss fungerar det bättre om vi får välja själva.

I avhandlingen lägger Eerola också fram att mödra- och barnrådgivningen borde vara mer jämlik.

Till exempel i Vasa erbjuds rådgivning för blivande pappor.

Alltid någon hemma

Marcus och hans fru Sara har tre barn, Emerik 7 år, Ebbe 4,5 år och Elvina 8 månader. Vartefter barnen fötts har Marcus varit hemma längre och längre.

- Med första barnet var jag hemma 2,5 månader, med andra 6 månader och nu med det tredje har jag varit hemma i 7 månader.

Förutom att han lagt vikt vid att vara hemma med barnen har han sett till att jobba hemifrån när det går. Hans fru är frilansare och jobbar därför också en hel del hemma.

- Det är alltid någon hemma hos oss.

Dagens pappor vill vara närvarande och tillgängliga för sina barn - Spela upp på Arenan