Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Därför ska du gå på Tuska

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
Metalveteranerna Testament på Tuska.
Bildtext Tuska ordnas 26-28.6 i Södervik i Helsingfors.
Bild: Oskari Pölhö / Yle

Varje år då Tuska-festivalen lanserar nya band hörs det främst klagomål. "Jag låter nog bli att komma i år" eller "Varför spelar inte Iron Maiden och Manowar i år" är vanliga kommentarer. Jag medger att årets uppsättning är rätt klen jämfört med vissa andra år.

Undertecknad tycker ändå att du ska sluta joma och även i år ta dig på Tuska. Till exempel av följande orsaker:

ALICE COOPER

Har du inte sett Alice Cooper live kanske du tänker att han är en gammal gubbe som inte har något med metallmusik att göra. Har du sett Alice Cooper live så vet du vad jag talar om. Världen bästa live-show.

Alice teatraliska scenshow får King Diamonds uppträdanden att se ut som en skolpjäs. En Alice Cooper-konsert är som en skräckfilm med en dramaturgisk kurva. Det finns avrättningar, bovar, kvinnor, blod, svärd, och allt detta varvat med låtar som alla har hört. Alla.

ARCHITECTS

Vad gäller banden som turvis pryder Kerrang-magazines omslag, hör Architects till dom starkare. Denna bunt med britter skrämmer bort gamla gardets puritaner, åtminstone fram till att man sett dom live.

BLOODBATH

Även om Nick Holmes inte är den bästa vokalisten som bandet haft så är varje Bloodbath-spelning sevärd. På grund av bandmedlemmarnas andra prioriteringar så ser man inte Bloodbath ofta live. Bättre dödsmetall får man leta efter. Oftast utan att hitta nåt.

DR. LIVING DEAD

"Skate thrashen" eller den så kallade crossovermetallen lever och mår bra för tillfället. DLD rippar hänsynslöst av Suicidal Tendencies men gör det med stil. Festivalens överraskare kanske?

ABBATH

Buuhuu. Det är inte samma sak utan Immortal. När har någon någonsin brytt sig om dom andra medlemmarna i Immortal. Black Metallens Spede Pasanen gör sin första spelning någonsin under eget namn just på årets Tuska. Material från herrns kommande soloplatta och givetvis Immortal. Fuck the suuuuun!

STRONG SCENE PRODUCTIONS

Alla tiders trollande gjordes av Finska Strong Scene Productions som beslöt sig för att driva så hårt med klädjätten Hennes & Mauritz att till och med medier som Billboard och The Guardian uppmärksammade det. I år spelar ALLA SSP band på Tuska (Förutom NSBM bandet LANY). Tuska väntar med spänning hur detta ska skötas praktiskt.

KYLMÄ SOTA

En välbevarad finsk D-Beat/crust pärla.

...och sedan ännu klagomålen om att till exempel Sabaton, In Flames, Lamb Of God och Opeth än en gång spelar i Finland. Fakta: DESSA BAND DRAR JÄVLIGT MYCKET FOLK. Visst skulle det vara kul att ha ett Tuska med bara underground-favoriter. Men då kunde man lika bra ordna Tuska på Pub Pete.

Bästa orsaken att komma på Tuska är ändå det att Tuska är Tuska. En festival där stämningen alltid är lika vänlig och varm, oberoende av om Slayer eller Volbeat spelar. En passligt liten festival där du inte tappar bort dig, men ändå kan se band som hör till metallmusikens elit. En festival dit du kan ta dig till och från med spårvagn.

Sluta joma, kom på Tuska vetja.

Tuska ordnas 26-28.6 i Södervik i Helsingfors.

Metallväktarna