Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK tillbaka med besked – delad pott i derbyt

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

Laget som vunnit sex raka titlar lyckades inte slå klubben som gör sin första ligasäsong på 43 år. HIFK nådde 1–1 mot HJK i det efterlängtade Helsingforsderbyt.

Solklara mästarfavoriten mot en ödmjuk nykomling. Laget som i fjol spelade i Europa League mot en klubb som ännu för två år sedan spelade i tvåan.

Utanför plan är skillnaden mellan HJK och HIFK stor, men på planen fanns det inget som skilde lagen åt. HIFK nådde fullt rättvist 1-1 i hemmapremiären.

Imponerande av IFK, inte minst med tanke på att laget fick en mardrömsstart på lokalmötet. Serienykomlingen hade knappt fått känna på bollen innan HJK tog ledningen.

Robin Lods inlägg nickades in av Mike Havenaar som gjorde sitt första ligamål i den fjärde matchminuten, 1-0 till Klubi.

IFK-arna såg skärrade ut, men den som trodde att rödtröjorna skulle få storstryk fick snabbt tänka om.

Fullträffen firades med fansen

HIFK jobbade sig in i matchen och kvitterade på straffspark halvvägs in i första halvlek.

HJK-backen Tapio Heikkilä fällde onödigt HIFK-aren Youness Rahimi och Joni Korhonen var säker från straffpunkten.

HIFK:s första mål på hemmaplan i landets högsta fotbollsserie på 43 år gjordes lämpligt nog framför lagets mest hängivna fans - och fullträffen firades därefter.

Bäst i derbyt var publiken. Stadion i Tölö var utsåld med över 10.000 åskådare på plats, och bägge lagens supportrar bjöd till och skapade en läktarfest som knappast skådats tidigare i finländsk fotboll.

Ribbträffar för bägge lagen

Sämst var gräsmattan. Den nya konstgräsplanen var märkligt preparerad och ställde gång på gång till det för spelarna.

Trots det saknades inte chanser till ett segermål. Före paus sköt HJK:s Rasmus Schüller bollen i ribbans underkant, och i andra halvlek var det HIFK-aren Fredrik Lassas tur att träffa målramen.

IFK:s Pekka Sihvola fick inte ordning på fötterna när han var mer eller mindre frispelad medan Klubis Atomu Tanaka var nära att lyckas med en cykelspark.

Till slut blev det delad pott och 1–1. Sett till förhandsspekulationerna en stor skräll, sett till det som hände på plan fullständigt logiskt.

Läs också: Lassas tackade HIFK-fansen för poängen.
Läs också: Schüller om planen: HIFK måste ta sig i kragen

Diskussion om artikeln