Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schüller om planen: HIFK måste ta sig i kragen

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Det blev oavgjort i årets första Helsingforsderby.
Bildtext Det blev oavgjort i årets första Helsingforsderby på en svårspelad konstgräsmatta.
Bild: Lehtikuva

Ett av de stora samtalsämnena efter Helsingforsderbyt var det svårspelade konstgräset. Hemmalaget HIFK gjorde sitt för att förstöra HJK:s spel genom att inte vattna planen.

– Det är en bra plan, men man måste väta den, sammanfattar HJK:s mittfältare Rasmus Schüller en knapp timme efter match och skakar på huvudet.

– Ända sedan planen byttes har vi tränat med den våt, den har blötts före. I dag var den torr som krut, bollen rörde sig inte på samma sätt och det var en helt annan plan än vi är vana med. Jag förstår om HIFK inte vill väta planen om de tränat med den torr, men jag tycker att IFK ska ta sig i kragen och börja väta den också på träning. Det blir bättre fotboll då, säger Schüller.

Om planen skulle vattnas eller inte var HIFK:s beslut eftersom klubben i det första derbyt var hemmalag. Och att framför allt HJK-spelarna hade enorma problem med konstgräsmattan var påtagligt.

– Sen när man ännu spelar med Selectbollen som är som ett bowlingklot är det inte det lättaste, suckar HJK-aren Schüller.

Hård självkritik i Klubi

Men om Rasmus Schüller var kritisk mot förhållandena på Tölö fotbollsstadion var han också hård i sin kritik mot det egna laget. 1–1 mot HIFK är helt enkelt inte tillräckligt bra för mästarna.

– Det är en jättestor besvikelse. Som matchen såg ut var oavgjort rättvist, vi förtjänade inte tre poäng. Vi måste komma i gång och utveckla spelet: bli farligare framåt och hålla oss mer kompakta bakåt. Första gången som motståndaren är inne i boxen ger vi bort en straff, klagar Schüller och bjuder på en korrekt sammanfattning av lagets problem just nu.

– Vi är sega på plan. Vi reagerar för långsamt, allting tar lite för lång tid.

Rökare i ribban

Sist och slutligen var det Rasmus Schüller som var allra närmast att göra ett segermål i derbyt. Men hans rökare i första halvlek träffade undersidan av ribban och lokalmötet slutade oavgjort.

– Den skulle ha kunnat droppa två centimeter till. Vår målvakt sade att han hann göra en ”de Gea” och börja jubla. Men det hjälps inte, nästa gång går den in, säger Schüller.

Läs också: Lassas tackade HIFK-fansen för poängen.

Diskussion om artikeln