Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland vill sänka promillegränsen för rattfylleri

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 10:01.
Polis håller i alkometer.

Åland planerar att sänka promillegränsen för rattfylleri. Vid ett möte tidigare i veckan beslöt Ålands landskapsstyrelse att gå in för den här unika åländska lösningen.

Landskapsregeringen på Åland vill sänka gränsen för rattfylleri från 0,5 till 0,2 promille. Det innebär i praktiken att man inte alls kan dricka alkohol innan man sätter sig vid ratten.

Gränsen för grovt rattfylleri skulle också sänkas från 1,2 till 0,8 promille. Lagändringen skulle träda i kraft i början av 2016.

På Åland har promillegränsen väckt debatt inom landskapsregeringen.

En majoritet i lagtinget och regeringen vill ha en förändring i promillegränserna, men beslutsprocessen har inte varit helt komplikationsfri, berättar infrastrukturminister Veronica Thörnroos (Centern).

- Från första början har vi varit helt eniga i regeringsblocken att den högre rattfyllerigränsen bör sänkas till 0,8 promille, men det har funnits olika åsikter när det gäller att sänka 0,5 promillegränsen, säger Thörnroos.

”Resurser borde läggas på dem som blåser höga värden”

Även om Thörnroos principiellt sett anser att trafiken ska vara fri från rattfyllerister, är hon inte nöjd med beslutet att sänka den lägre promillegränsen.

- Eftersom vi ändå har begränsade resurser inom trafiksäkerheten, är min uppfattning att det är klokare att satsa resurserna på att försöka få bort de riktigt tunga rattfylleristerna, säger Thörnroos.

I samband med regeringsförhandlingarna 2011 fördes ett resonemang om trosfrågor på Åland, som gör att ministrar har rätt att ha en egen åsikt.

Trots att promillegränsen ligger inom Thörnroos politikområde har hon inte behövt föra fram lagförslaget på grund av sin ståndpunkt.

I stället har näringsminister Fredrik Karlström (Moderaterna) arbetat fram det nuvarande lagförslaget.

Åland kör sitt eget race

Reformen kommer sannolikt att kräva debatt också i resten av Finland.

Om Åland går in för reformen skulle två olika praxis gälla i landet, säger kommunikationsministeriet till tidningen Turun Sanomat.

Att rattfylleri skulle vara ett större problem på Åland än i Finland har Thörnroos svårt att tro.

- Åland är ju landet mitt emellan. I Finland har man kvar 0,5 promillegränsen. I Sverige har man en promillegräns på 0,2. Åland influeras ju av både Finland och Sverige. Jag tror inte att den här frågan är känsligare på Åland än någon annan stans.

Sänkningen av promillegränsen ingår i landskapsregeringens handlingsprogram mot missbruk.