Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bråttom att bygga upp det som rivits på Gotland

Från 2015
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Yles korrespondent Ingemo Lindroos på Gotland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Plötsligt blev det bråttom att återuppbygga försvaret av Gotland. För bara några år sedan revs byggnader och logistik, som i dag skulle behövas. Yle Nyheters Ingemo Lindroos rapporterar från Gotland.

Det finns några tiotal försvarsanställda kvar på hela Gotland - ett tiotal av dem utbildar hemvärnet som inbegriper 500 frivilliga gotlänningar som kan mobiliseras vid behov.

Svenska beslutsfattare trodde under några år att de prioriterade rätt då man avmilitariserade Gotland, trots protester från flera sakkunniga. Man skulle satsa på deltagande i internationella insatser och det territoriella försvaret av Sverige blev en bisak.

I dag är politikerna eniga om att avmilitariseringen av Gotland var en felaktig bedömning. Det färska beslutet att grunda en permanent stridsgrupp på Gotland kom därför som en positiv nyhet för de aktiva inom Gotlandsgruppen, som organiserar hemvärnet. Om tre år ska gruppen finnas på plats, och består av ett permanent mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani som ska öva regelbundet här.

- Att det skulle vara så här omfattande måste jag säga att jag var väldigt positivt överraskad av, säger chefen för Gotlandsgruppen, Hans Håkansson.

Hans Håkansson är chef för Gotlandsgruppen som organiserar hemvärnet på Gotland.
Bildtext Hans Håkansson
Bild: Ingemo Lindroos

Den som behärskar Gotland behärskar Östersjön

Gotland har långa traditioner av försvar och i tiderna var hela 650 personer anställda inom försvarsmakten - det fanns bland annat en pansarbrigad, kustartilleri och luftvärn placerade här.

Ser man på Gotlands läge i förhållande till de baltiska länderna förstår man att det är militärstrategiskt viktigt.

Gotlandskusten
Bildtext Gotland är strategiskt viktig vid en konflikt i Östersjön.
Bild: Ingemo Lindroos

- Den som behärskar Gotland behärskar också Östersjön - då har den möjlighet att agera också i de baltiska länderna. Det är både för Ryssland och Nato helt avgörande att sitta på Gotland om en konflikt i Östersjön skulle uppstå, säger Håkansson.

Slöseri med skattepengar

Det kan bli bråttom att få nya miljötillstånd för att öva storskaligt på Tofta skjutfält, lite söder om Visby. Inom tre år ska man dessutom ha rekryterat ett par hundra yrkessoldater och övrig personal som är beredda att flytta hit.

- Jag tror att det är möjligt, men inte helt enkelt att få så många unga människor att bosätta sig på Gotland.

Alla byggnader på det gamla kasernområdet på Visborgsslätten har sålts ut i samband med avvecklingen av försvaret. Till exempel den byggnad som var en smörjhall för stridsvagnar är i dag ett garage för glassbilar. Nu måste så gott som allt byggas upp från grunden, för att ha faciliteter för en permanent stridsgrupp.

- Framför allt känns det konstigt att man avvecklade det med sådan kraft för ungefär tio år sedan. Och nu ska man bygga upp en del av den här infrastrukturen på nytt och det känns ju oerhört märkligt, oerhört slöseri med skattepengar, säger Håkansson.

Diskussion om artikeln