Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jordbrukare jobbar under tidspress

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 09:37.
jordbrukare nina lundström
Bildtext För Nina Lundström är det bråda tider när både vårsådden ska inledas och EU-blanketter ska ifyllas.
Bild: Yle/Andy Ödman

Jordbrukarna i södra Finland har inlett vårsådden. Men dygnets timmar vill inte räcka till då de nya omfattande ansökningarna om EU-stöd samtidigt ska fyllas i.

Nina Lundström i Domarby i Pargas odlar tillsammans med sin man knappa 80 hektar med sockerbetor och spannmål.

I måndags inleddes vårsådden och nu är det bråttom eftersom jorden ännu är lite fuktig efter vintern men ännu inte hunnit bli för torr för att så i. På grund av den snöfattiga vintern finns det inte mycket extra fukt i jordmånen i år.

Samtidigt förväntas paret Lundström fylla i de nya omfattande ansökningsblanketterna för EU-stöd. Enligt Nina Lundström är det fel att jordbrukarnas ansökningar måste göras exakt samtidigt som vårbruket och att ansökningarna dessutom har för snäv tidtabell.

EU-blanketterna släpptes den 17 april och ska vara ifyllda den 12 maj.

Måste vänta på direktiv från EU

Vid Landsbygdsverket Mavi, som har hand om EU-ansökningarna säger man att den snäva tidtabellen beror på att man först måste vänta på de nya EU-direktiven och sedan på Jord- och skogsbruksministeriets kriterier innan man kunde skicka ut ansökningarna.

Dessutom vill man ha in ansökningarna i god tid innan den 15 juni då EU bestämt att ansökningstiden är slut.

Enhetschef Hannele Sankari vid Mavi konstaterar att det varje år tar en tid innan ministeriet är klara med sina direktiv för ansökningarna eftersom man först måste få det föregående årets jordbruksresultat kartlagt.

Vid Finska hushållningssällskapet, som hjälper jordbrukarna med odlings- och stödrådgivning, jobbar rådgivarna just nu dubbla skift för att hinna hjälpa till med alla hundratals ansökningar innan 12 maj.

Enligt direktör Jörgen Grandell är ansökningarna så omfattande och förnyade i år att jordbrukarna inte kan förväntas klara av att fylla i dem på egen hand.

Grandell anser att Mavi gott och väl kunde förlänga ansökningstiden till den sista maj.

Diskussion om artikeln