Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Läs med Krippe och Ronya

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 16:47.
En kille sitter bland kuddar och böcker.
Bildtext Krippe från Satin Circus tipsar om sina favoritböcker.
Bild: Läskudden

För att fira Läsveckan har Ida-Lina Nyholm sammanställt fem videor med läsförebilder. Kolla in Läskudden och hör vad Krippe från Satin Circus och Axel från KAJ tycker om att läsa!

Läskudden är en videoserie som handlar om läslust. I serien får du följa med olika personer som bor i Finland och höra mer om deras förhållande till läsning och böcker. I videorna får du bok- och lästips på barn- och ungdomsböcker.

I videorna träffar vi Krippe från Satin Circus, författaren Henrika Andersson, fotbollsmålvakten Daniel Örlund, Axel Åhman från humorgruppen KAJ och Ronya.

Ida-Lina Nyholm står med en läskudde i handen.
Bildtext Ida-Lina Nyholm är producent för Läskudden.
Bild: Janne Strang

Ida-Linas lästips

Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl och Kinna Gieth. Det var den bästa boken jag läst när jag var tonåring. Den är skriven 1992, så är redan rätt gammal, men fortfarande bra!
Muminpappan och havet av Tove Jansson. Jag försöker läsa den varje sommar. Den är fantastisk på så många sätt.
Duck City av Lena Andersson. Boken är en spännande tankelek om vad som skulle kunna få dagens samhälle att förfalla. Att hon använder karaktärer från Ankeborg gör läsningen ännu mer intressant.

Ida-Lina, varifrån kom idén till projektet och varför görs det?

- Idén föddes för något år sedan då jag funderade över hur man kan uppmuntra barn och unga till att läsa mer. Tyvärr är det så att barn och unga läser allt mindre, och det känns ju trist med tanke på hur läsning kan påverka ens välmående och få en att lära sig nya saker och få insikter om världen.

Projektet kom alltså ur en förhoppning om att locka fler att läsa. Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman nappade genast på min idé då jag berättade om den. Det gjorde också HBL och Schildts & Söderströms. Den här veckan, som är Läsveckan, tyckte vi var ett bra tillfälle att låta videorna spridas, men de kan förstås tittas på när som helst!

Vem hoppas ni tittar på videorna och vad ska de få ut av dem?

- Videorna riktar sig till barn och unga i åldern 10-15, och vi hoppas förstås att just de ska titta på dem. Man kan också vara med i projektet genom att berätta om sin egen läsning och ge boktips, antingen på instagram med hashtaggen #laskudden eller genom att mejla bilder, videor eller länkar till lasambassadoren(a)sydkusten.fi.

Varför är det viktigt att läsa?

- Det är viktigt att läsa av många orsaker, och det ser lite olika ut för olika läsare. För mig är läsning viktig för att den får mig att se på omvärlden på nya sätt och genom den kan jag bättre förstå andra människor och sådant som händer runt omkring mig. Dessutom utmanar läsningen min fantasi och kreativitet. De flesta av läsförebilderna i Läskudden svarar på just den frågan, så i videorna kommer olika synsätt på varför läsning är viktigt upp.

Hur kan man peppa sig själv till att läsa om man tycker det är astråkigt?

- Om man tycker att det är astråkigt så läser man antagligen fel böcker, eller med fel utgångspunkt. När man börjar läsa kan det vara bra att fundera på varför man ska göra det, vad som är syftet med läsningen. Är det kanske för att bli underhållen, för att få reda på fakta eller för att någon sagt att man måste?

Om man känner att man borde läsa, men inte riktigt hittat lusten så kan man fundera på vad man har för intressen eller vad man tycker att är roligt och hitta en bok som handlar om det. Man kan också berätta för en bibliotekarie, en lärare eller en kompis som läst mycket vad man är intresserad av så kanske de har tips på bra böcker.

Och så tycker jag att det är viktigt att man inte läser något man tror att man borde läsa för att alla säger att det är bra. Böcker är som musik, film eller godis - vi har alla lite olika åsikter om vad vi tycker om och det gäller bara att hitta den där egna grejen.

Läskudden

Spela upp på Vimeo.

Spela upp på Vimeo.

Spela upp på Vimeo.

Spela upp på Vimeo.

Spela upp på Vimeo.