Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna sjätte lyckligast i världen

Från 2015
Nordiska flaggor
Bildtext Den som lever i ett nordiskt land har goda förutsättningar till ett lyckligt liv.
Bild: Nordiska Rådet

De fem nordiska länderna placerar sig alla på tio i topp-listan över världens lyckligaste länder, enligt en global rankning. Finland landar på en sjätte plats.

Den som är född i Norden eller Västeuropa har bäst chanser till ett lyckligt liv, enligt The World Happiness Report, som produceras för FN.

Nyårsbadare i Genèvesjön.
Bildtext Schweiz är världens lyckligaste land. Här firas nyår.
Bild: EPA / MARTIAL TREZZINI

Med ett lyckligt liv avser rapporten den som får leva länge och vara frisk, med en hög levnadsstandard och möjligheter att påverka de egna livsvalen.

Det lyckligaste landet i världen år 2015 är Schweiz. Högst upp på listan finns i huvudsak europeiska länder, och alla nordiska länder placerar sig bland de tio bästa.

Världens tio lyckligaste länder

1) Schweiz
2) Island
3) Danmark
4) Norge
5) Kanada
6) Finland
7) Nederländerna
8) Sverige
9) Nya Zeeland
10) Australien

På andra plats ligger Island, på tredje plats Danmark och på fjärde plats Norge. Det första landet utanför Europa som placerar sig bland de tio bästa är Kanada, på femte plats.

På sjätte plats hittas Finland, som stiger en placering jämfört med den förra rapporten från år 2013. På sjunde plats kommer Nederländerna och på åttonde plats Sverige. Plats nio och tio kniper Nya Zeeland och Australien.

Afrika toppar bland de olyckliga länderna

Det finns sammanlagt 158 länder på The World Happiness Reports lista. På sista plats ligger västafrikanska Togo. Bara snäppet bättre har man det i Burundi, Benin och Rwanda, som alla hör till de olyckligaste länderna i världen, enligt rapporten. Åtta av de tio olyckligaste länderna ligger i Afrika, och de får sällskap av Syrien och Afghanistan.

Världens tio olyckligaste länder

1) Togo
2) Burundi
3) Syrien
4) Benin
5) Rwanda
6) Afghanistan
7) Burkina Faso
8) Elfenbenskusten
9) Guinea
10) Tchad

Det är experter inom flera olika områden som har tagit fram rapporten för FN. För att mäta lycka har man jämfört ländernas bruttonationalprodukt per invånare, den förväntade friska livslängden, friheten att göra egna val i livet, nivån på korruption, generositeten och ifall man har någon nära anhörig att förlita sig på vid svåra tider.

– Det finns inte en genväg till lycka, utan den bygger på flera olika saker. Många kanske tror att pengar automatiskt betyder lycka, men det handlar till lika stor grad om rättvisa, ärlighet, förtroende och en god hälsa säger en av forskarna bakom rapporten Jeffrey Sachs vid New York Columbia University Earth Institute.

World Happiness Report publicerades i år för tredje gången.

Den årliga lyckodagen

Den internationella lyckodagen infaller årligen den 20 mars. Det var år 2012 som FN bestämde att utropa en dag då man fokuserar på lycka och välmående för människor i hela världen. Då tog man också fram en lista över tio saker som kan göra var och en av oss lite lyckligare.

1) Att göra saker för andra. Den som hjälper sina medmänniskor får inte bara andra att må bättre, utan också sig själv.

Familj vid Tölöviken.
Bildtext Goda familjerelationer är viktiga för välmåendet.
Bild: Nadine Mabinda

2) Att umgås med andra. Det lönar sig att prioritera vänner och familj. Om man har välfungerande sociala relationer är man också gladare, friskare och lever längre.

3) Att ta hand om sig själv. Det här gäller både fysiskt och psykiskt. Ta hand om det egna välmåendet genom att sova ordentligt, äta bra, motionera och göra roliga saker.

4) Att uppskatta omvärlden. Om man hela tiden går omkring och önskar sig mer går man samtidigt miste om det som sker i stunden.

5) Att lära sig nya saker. Ny information och nya kunskaper hjälper oss att få idéer, att se på världen på fler sätt, att vara nyfikna och kreativa och att hållas engagerade.

6) Att ha mål i livet. Samtidigt som det är viktigt att kunna leva i nuet är det också viktigt att ha förväntningar, drömmar och planer när det gäller framtiden.

Bildtext Ny information och kunskap ger lyckokänslor.
Bild: Yle/Philip Stenkula

7) Att kunna studsa tillbaka. Alla råkar ut för perioder av stress, sorg och misslyckanden. Men den som klarar av att ha en positiv attityd återhämtar sig också snabbare.

8) Att ha en positiv inställning. Försök fokusera på det goda i det som sker. Trots klichén är den som ser glaset som halvfullt istället för halvtomt ofta lyckligare.

9) Att vara nöjd med den man är. Ingen är perfekt, men alla är bra på något sätt. Att acceptera sig själv istället för att tänka negativa saker skapar en positiv spiral.

10) Att vara del av något större. Den som känner att den gör något meningsfullt av sitt liv upplever mindre stress och osäkerhet och istället en större känsla av glädje och kontroll.

Här finns den ursprungliga listan (på engelska).

Diskussion om artikeln