Sune Bergström: Hjälp - min bokhylla svämmar över!
Jag är inte den enda som tampas med överfulla bokhyllor. En del bokslukare lär ha dubbla rader med böcker på varje hylla.
Varför har det då blivit så här? Tanken var att jag någon gång skulle läsa böckerna i min bokhylla på nytt. Problemet är att jag nästan aldrig gör det, eftersom det hela tiden kommer nya böcker som jag absolut vill läsa.
Inlåsta tvillingdetektiver
T.ex. Tvillingdetektiverna och deras kusin Hubbe har varit inlåsta i mitt bokskåp sedan jag som barn slukade varje bok i serien.
Trots att John Irving hör till mina favoriter, tror jag knappast att jag kommer att läsa ”Garp och hans värld” eller hans andra böcker på nytt. Om jag ångrar mej så hittar jag ju alltid böckerna i biblioteken.
Antikvariaten tackar nej
Vad ska jag då göra med mina gamla böcker? Det enda antikvariatet i Borgå lär inte ta in svenska böcker eftersom ingen köper dem. Dessutom lär landets antikvariat betala väldigt litet för böcker, helst vill de ha böckerna gratis om de duger ens då.
Bokbål eller wc-papper?
Jag bara inte förmår mej att föra mina gamla böcker till pappersinsamlingen. Det får mej att tänka på bokbålen i Tyskland på 1930-talet. Skillnaden är att man då brände misshagliga böcker. Mina böcker blir kanske returpapper för nya tidningar eller böcker, i värsta fall wc-papper.
Kanske ni i sommar hittar mej och mina bokhögar på sommartorget i Spjutsund i Sibbo. Varför skulle jag föra mina böcker till pappersinsamlingen när det finns så många som inte ännu har läst dem?
Heureka!
Kanske lösningen på problemet med böcker som man inte längre vill ha skräpande i knutarna är bokbyar.
För omkring tio år sedan besökte jag Norges två bokbyer, den ena i Fjærland norr om Bergen och den andra i Tvedestrand på norska sydkusten.
Bokbyerne eller –städerna fungerar så, att en massa antikvariat finns på promenadavstånd i ett kvarter eller längs en gata. Antikvariaten har specialiserat sig på t.ex. konst- eller musiklitteratur, så man hittar lätt just sin favoritlitteratur.
Inte heller i Norge betalar antikvariaten någonting för de böcker de tar hand om. Kostnaderna för hanteringen, katalogiseringen och fördelningen av böckerna mellan de olika antikvariaten i bokbyen är så höga, att det inte skulle löna sig om man betalade för böckerna. Ändå översvämmas bokbyerna av böcker som norrmännen donerar.
Nylands första bokby?
Tanken slog mej att en liknande bokby kunde grundas i t.ex. gamla stan i Lovisa eller i Strömfors bruk. När turisterna susar längs den nya motorvägen förbi bruket och Lovisa centrum, så behövs det någonting som lockar dem att ta en liten omväg.
Jag och säkert många med mej skulle gärna donera böcker till en bokby om alternativet är överfulla bokhyllor eller returpappersinsamlingskärlet.
Läs också: