Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finns det hopp för finsk fotboll?

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 17:37.
HIFK-HJK i Tölö i Helsingfors den 23 april 2015.
Bild: Lehtikuva

Randas nya tider för finsk fotboll? Det kan man verkligen fråga sig efter torsdagens thriller mellan HIFK och HJK.

Ja, kan över tio tusen helsingforsare ha fel? I går drog både HJK:s och HIFK:s fans och ett otal andra fotbollsdiggare till Tölö i Helsingfors för att beskåda ett klassiskt fotbollsderby. På läktaren var det overkligt bra stämning och nere på den nya sega konstgräsplanen bjöd de taggade spelarna på en briljant kamp.

Mycket mediefokus har lagts på fansen, på de (få) som vill slåss och som vill bygga upp hat. Som vill känna sig som "hårda" (läs: patetiska) pojkar. Det är sånt medierna älskar. Men nu vill jag ändå fokusera på "The beautiful game" framom löjligheterna.

Finsk fotboll har inte gått så där väldans bra på senaste tiden. Herrlandslaget har mer eller mindre kollapsat i det pågående EM-kvalet, medan damerna inte nådde VM nu i sommar och får ta ny fart då EM-kvalet börjar på hösten. På klubbnivå har HJK ibland glänst till i Europa, men ändå är det svårt att hitta ljuspunkter.

Förklaringarna är otaliga. Allt från dålig nivå på juniortränarna till någon form av nationell dysfunktion till det allmänna ointresset för inhemsk fotboll. Tyska, spanska och engelska ligan intresserar så mycket mer. Och så har vi ju ishockeyn, den stora boven, eller hur?

Men. Nu måste det bli slut på bortförklaringarna. Efter att ha sett gårdagens match insåg jag att så mycket handlar om känsla, om hur man upplever något. Och i går kändes det fantastiskt.

I åratal har jag i mina sommarstäder sprungit på sommarfotboll: Kups och Piffen. Det har varit härliga upplevelser och god underhållning. Synd bara att folk är kräsna. Okej, det bjuds inte på Messi och Bale - men inte kräver vi heller av oss själva att vi ska vara världsbäst på det vi gör. Huvudsaken är passionen på planen - och den finns. Den finns i Pargas, i Kuopio, i Helsingfors och på alla andra orter där det spelas fotboll.

Så själv tror och hoppas jag att lokalderbyt i Helsingfors tänder till fotbollen i Finland. En nystart. Precis som IFK Mariehamn i tiderna tillförde en ny dimension då de steg till ligan.

Eller dagdrömmer jag? Har cynikerna rätt? Är fotbollen inte en grej för Finland? (Fast då vill jag replikera: Hur kan fotbollen bli en Grej på Island?).

I dagens Eftersnack ska vi prata om finländsk fotboll. Men först behöver vi din input. Rösta i vår enkät och tyck till nedan, så spinner vi sedan vidare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Radio Vega fre kl. 15.03. Repris fre kl. 22.15.
Podd och bildversion finns på Arenan.
Yle Fem kl. 15.05, textat till finska.