Malariavaccin inte så effektivt som forskarna hade hoppats
Omfattande tester av malariavaccin på barn har visat att vaccinet inte är så effektivt som forskarna hade hoppats. Vaccinet är det första som har nått det sista skedet i test på människor.
Men testerna visar att vaccinet kan minska antalet malariaubrott med bara 30 procent när forskarna hade hoppats på åtminstone 50 procent. Det visar forskningen som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.
Man kan jämföra med till exempel mässlingsvaccinet som ger ett 97-procentigt skydd.
Malariavaccinet har testats på 16 000 barn från sju afrikanska länder. Bäst skydd fick barn i åldern 5-17 månader. I testerna visade det sig ändå att skyddet avtar efter hand. Och boostervaccin hjälpte inte speciellt mycket.
Vaccinet hade också bieffekter som feber och kramper. Och i en testgrupp fick fler barn hjärnhinneinflammation jämfört med ovaccinerade barn. Vad det berodde på vet forskarna inte.
Vaccinet kan tas i användning
Vaccinet kan ändå hjälpa till att skydda miljontals barn mot malaria och vaccintillverkaren GlaxoSmithKline kommer att ta vaccinet i bruk om den europeiska läkemedelsmyndigheten ger det sitt godkännande.
I så fall kan Världshälsoorganisationen WHO rekommendera användning av vaccinet redan i oktober i år.
Forskarna har jobbat med vaccinet i över 20 år. Orsaken till att det är så svårt att tillverka ett malariavaccin är att malariaparasiten har en så komplicerad livscykel och har under hundratals år lärt sig att mutera och undvika immunsystemet.
Forskarna anser ändå att det är en vetenskaplig milstolpe att man har kommit så här långt med vaccinet.
Kring 1.300 afrikanska barn dör i malaria varje dag. Och varje år skördar sjukdomen nästan 600 000 liv.
Läs också:
Resistent malaria sprider sig i Sydostasien
Malariadödligheten minskar men kampen inte vunnen