Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fiberteknik ger scenkonsten ny dimension

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 14:59.
fiberoptik
Bildtext Fibertekniken testas på Alandicas stora scen.
Bild: Mårten Fröjdö

Med en fördröjning på endast några millisekunder kan två musiker befinna sig på helt olika orter, men ändå spela simultant som om de satt bredvid varandra i samma rum. Det är fiberoptikens snabbhet som öppnar nya dörrar för scenkonsten.

Men det är inte enbart musiker som har glädje av detta. Det här innebär att även en teaterpjäs kan spelas på två eller flera ställen samtidigt, men att det ändå vore som om alla befann sig på samma scen i samma stund.

Sharegarden

Under tre dagar ordnas nu utbildningskonferensen Sharegarden på kulturcentret Alandica i Mariehamn. Programmet är tvådelat – ett för tekniker inom scenkonsten och ett för övriga som arbetar inom samma bransch. Här får de alla bekanta sig närmare med den nytta och glädje som vi kan ha av fiberoptiken. Och på det stundvis litet isolerade Åland har man redan fått idéer.

fiberoptik
Bildtext Fiberteknikens hjärta på Alandica.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Mårten Fröjdö är viceordförande för Företagarna på Åland och dessutom projektledare för Sharegarden. Han konstaterar att de geografiska avstånden ofta är ett bekymmer här. Att man på Åland är litet avskild från omvärlden. Framför allt tidsmässigt om man skall ta sig någonstans.

- Det samma gäller kulturen, säger Fröjdö. Det inbegriper en hel del resande och tid om man skall åka och se på någonting eller om någon, artist eller publik, skall komma till Åland. Det var det som för ett antal år sedan födde tanken till detta.

Fördröjningen försvinner

Mårten Fröjdö berättar att svårigheten när man skall göra kommunikation med närvaro är att det inte får finnas fördröjning i överföringen.

- Den känner vi ju väl till när broadcastingbolagen har en korrespondent någonstans. När den personen pratar med studion är det alltid väntan innan frågan kommer fram.

fiberoptik
Bildtext Fiberoptik.
Bild: Wikimedia Commons

Men de största kvalitetskraven har ändå kulturen – främst musik och teater.

- Därför börjar vi med dem. För om det fungerar för olika musiker att spela tillsammans i olika länder, så fungerar det även för t.ex. business och konferens eller prat, säger Fröjdö.

Videokonferens och internet

Man kan förstås här inflika att videokonferenser redan länge varit vanliga och att det idag även finns band och musiker som spelar simultant via t.ex. Youtube. Men fibertekniken tar det till en annan nivå.

- Kvaliteten är så mycket högre här, förklarar Mårten Fröjdö. Det är väldigt kort fördröjning, kanske fem millisekunder. Vilket motsvarar 1,5 meter i luft mellan oss. Åländske operasångaren Björn Blomqvist testade det så att pianisten var i Stockholm. Efter det konstaterade han att: "jag var närmare honom än jag vanligen är på scen".

fiberoptik
Bildtext Fiberoptisk kabel.
Bild: EPA / Jens Buettner

Björn Blomqvist är även rektor för Musikinstitutet på Åland och han har behov av att kunna ha elever som går på Stockholms musikutbildningar. När eleverna kommit så långt i sin utbildning att skolans egna lärare inte längre kan hjälpa dem måste man söka hjälp från annat håll. Det är stor kostnad att ta lärare till Åland utifrån eller att skicka eleverna veckovis till Stockholm.

I höst lägger Blomqvist upp en utbildning för en cellist där läraren är i Stockholm medan eleven är på Åland. Han har tidigare testat bl.a. videokonferens, Skype och Youtube, men de fungerar inte kvalitetsmässigt.

Eliminerat mellansteg

- Det man nu gjort är att man tagit bort så många fördröjande mellansteg som möjligt så att det till sist enbart tar den lilla tid det krävs för att fysiskt skicka ljudet i ljusform geografiskt via fibernät. Det innebär att det blir en rimligt kort latens som fungerar inom en radie på ca 1.000 km. Men för vanliga möten är den sträckan mycket längre, berättar Mårten Fröjdö.

Men den här tekniken kan ändå inte ersätta den magi som föds när två eller flera personer skapar musik i samma rum. Mårten Fröjdö håller med.

- Absolut. Jag gick nyligen med min dotter på Gävle symfoniorkesters konsert här i Alandica och hon har ju lyssnat på Grieg, så hon kände igen stycket. Men hon var helt överväldigad av den dynamik som finns när man sitter framför en symfoniorkester.

- Däremot ger den här tekniken ett bra sätt att öva tillsammans innan man ger en konsert. Eller man kan skriva nytt drama för två scener. För det händer något speciellt när man har två scener och två publiker men en gemensam pjäs. Då finns det plötsligt helt nya möjligheter både tekniskt och idémässigt. Det blir ett tredje rum som inte finns, men som plötsligt ändå finns och alla är i det rummet.

fiberoptik
Bildtext Via den här maskinen kan man prata med en annan person på annan ort och se personen i ögonen eftersom kameran finns rakt fram i ögonhöjd bakom glaset och inte litet vid sidan om som t.ex. på en dator..
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

De har även testat på att låta publiken i två olika länder s.a.s. sitta bredvid varann och sedan under pausen fortsätta umgås via fler stora teleprompter-aktiga skärmar. Det blir väldigt konstiga, men roliga möten, ler Fröjdö.

Riksteatern ledande

Riksteatern i Stockholm besitter stor kunskap vad gäller gränssnittet mellan fiber och scenteknik och det är främst dem Sharegarden nu samarbetar med. Riksteatern är en av världens största turnerande scenkonstorganisationer och de vill vara med och utveckla den nya tekniken för scenkonst.

Mårten Fröjdö
Bildtext Mårten Fröjdö, projektledare för Sharegarden.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Men även bl.a. Åbo Svenska Teater är med på det här. Mårten Fröjdö berättar att ÅST gärna vill använda skådespelare som befinner sig i Ålands skärgård, men ändå via länk är med på scenen i Åbo. Vi har förstås sett sådant tidigare, men då har det antingen varit färdigt inspelade videosnuttar eller så har det varit med lätt fördröjning. Men med den här tekniken blir det istället en helt annan upplevelse.

- Det är som om man vore på samma ställe, säger Mårten Fröjdö. Närvarokänslan är påtaglig.

Mer om Sharegarden och fiberteknik:

  • På lördag kväll kan du själv där hemma se hur det går till att göra scenkonst simultant på två olika scener! Sharegarden livestreamar från Alandica då Nordens Institut på Åland firar 30-års jubileum. Närmare info: http://tnt.riksteatern.se/.
  • I samband med teaterdagarna i Tammerfors i augusti kommer det att hållas ett seminarium kring fiberoptik.
  • Senare i höst ordnas en workshop på Island där tanken är att skriva för det här nya formatet, d.v.s. att en pjäs mitt i allt kan utspela sig på två scener samtidigt.

Mer om ämnet på Yle Arenan