Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vietnam: De hämtade vårrullarna till Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 29.04.2015 15:07.
Se reportaget om vietnameser i Finland - Spela upp på Arenan

Utanför rådhuset i Jakobstad står det tre matvagnar på hjul som säljer vietnamesiska vårrullar. Några tiotals meter därifrån finns en vietnamesisk restaurang.

Rusningstiden är förbi för idag.

- Höna med cashewnötter är den mest populära rätten på menyn, säger Tran Nath Cuong som står bakom disken.

Cuong kom till Finland från Vietnam då han var fyra år gammal hösten 1989. Idag har han tagit över sina föräldrars restaurang. Hans bror äger en annan vietnamesisk restaurang inte långt ifrån.

- Jag minns inte så mycket av flykten. Mina föräldrar har berättat att vi var ganska skraja. Vi stötte bland annat på sjörövare. Vi försökte fly två gånger. Första gången blev vi fast men den andra gången lyckades vi.

Nyheterna om flyktingar som drunknar i medelhavet väcker starka minnen.

- Också då var det många som misslyckades precis på samma sätt som nu då folk flyr med båt från Mellanöstern. Det finns inga lätta vägar att komma till Europa.

cuong tran nhat, vietnamesiska båtflyktingar, jakobstad
Bildtext Tran Nhat Cuong har en vietnamesisk restaurang i Jakobstad
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I år har det gått 40 år sedan vietnamkriget tog slut. Miljoner vietnameser flydde landet ännu tjugo år efter Saigons fall.

Många minns de ikoniska bilderna av helikoptrar som evakuerar amerikanska soldater från den amerikanska ambassadens tak i Saigon.

Trots löften evakuerades endast ett fåtal sydvietnameser som riskerade avrättas av den kommunistiska regimen. Resten flydde iväg under de kommande tjugo åren i skrangliga båtar i jakten på frihet.

Till Österbotten kom det flera vietnamesiska båtflyktingar på 80-talet.

Från Vietnam till Kronoby

I ett radhus i Kronoby plockar Nguyên Thi Sáng fram två klänningar. Den ena är gul och den andra är anilinröd. De hör till de få saker hon packade med sig när hon lämnade Vietnam för snart 28 år sedan. Då hade det gått tolv år sedan vietnamkriget tog slut.

De här två klänningarna hade Sang med sig från Vietnam
Bildtext De här två klänningarna hade Sáng med sig från Vietnam

- Allt måste ske tyst. Ingen fick veta att vi skulle fly. Vi packade våra viktigaste saker i två butikskassar så att ingen skulle misstänka något.

Sáng hade nyss gift sig men hon och hennes man Pham Ngou Bô hade ingen framtid i Vietnam. Sángs pappa hade jobbat för amerikanerna och livet i den kommunistiska enpartistaten var svårt för dem som hade stått på Sydvietnams och amerikanernas sida under kriget. Många tvingades till arbetsläger för att, som det hette, omskola sig. Familjen var dessutom katolsk.

Kommunister tycker inte om katoliker, säger Sáng och plockar fram ett gammalt fotografi som hon bar med sig från Vietnam under hela den långa och farliga flykten. Bilden är tagen på hennes bröllop.

bild
Bildtext Sáng och Bô gifter sig

De levde på regnvatten

Den 18 maj år 1987 bar det av. Sáng och hennes man gick med deras lilla babypojke ner till stranden i deras hemstad Rach Gia i sydvästa Vietnam. De betalade tiotusen dollar åt en man och steg ombord på en båt med 72 andra personer. Det var många barn ombord.

Efter tre dagar tog maten slut och de tvingades leva på regnvatten. Sáng berättar att hon var rädd. Hon lyckades inte längre amma sin son.

karta
Bildtext Sángs och Bôs resa till havs

- Efter fem dagar räddades vi och fördes till en oljeplattform där vi blev lämnade. Där fanns det konservburkar med fisk och regnvatten att dricka.

Sang minns att det var storm i en hel vecka. Vågorna var höga och den lilla pojken höll på att drunkna.

- Vi brände alla våra kläder i hopp om att någon skulle se oss och hjälpa.

vietnamesiska båtflyktingar, vietnam,
Bildtext Vietnamesiska båtflyktingar

Fler och fler båtflyktingar räddades upp till oljeplattformen och till slut fördes de alla till ett flyktingläger i Thailand.

vietnamesiska båtflyktingar, vietnam,
Bildtext Sáng och Bô med deras lilla pojke på flyktinglägret i Thailand

- Det var trångt på lägret och det var stora råttor överallt. Än en gång var det brist på vatten.

Flyktingarna i lägret fick begränsat med vatten och det lilla de fick var ofta var smutsigt. Sáng minns hur hon först använde den lilla vattenmängden till att tvätta ris och grönsaker, sedan kokade hon maten i det. Därefter andvände de samma vatten för att tvätta sig och slutligen till att skura golvet.

Våg av båtflyktingar

Mellan åren 1975-1995 flydde över en miljon vietnameser. Många av dem möttes av stormar, sjukdomar, hunger och sjörövare ute till havs. Ingen vet hur många som drunknade. FN uppskattar att omkring en tredjedel omkom under flykten.

Till Finland kom de första vietnamesiska flyktingarna år 1979. Sommaren innan hade finländska tidningar skrivit om båtflyktingarnas lidande. Enligt finländsk press beskyllde utländsk media Finland för att vara det enda västerländska landet som inte hade tagit emot vietnamesiska båtflyktingar.

Se reportaget om vietnameser i Finland - Spela upp på Arenan

Hösten 1979 kom de första 100 vietnamesiska båtflyktingarna till Finland, följande år kom 15. Idag finns det ungefär 3000 vietnameser i Finland. De har integrerat sig väl i det finländska samhället.

- Vi trivs i Finland och vill inte flytta tillbaka, säger Sang. Vietnam har utvecklats ekonomiskt men inte politiskt tycker hon. Man får ännu heller inte säga vad man tycker och tänker.

vietnamesiska båtflyktingar, vietnam, kronoby
Bildtext Sáng, hennes man Bô och deras dotter Ánn hemma i soffan
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

När Sáng kom till Finland år 1989 vägde deras treåriga pojke bara sex kilo. Hon och hennes man fick ytterligare tre barn i Finland. De tre äldsta studerar och den yngsta flickan, Ánn, går i högstadiet i Kronoby.

Ánn vill blir läkare eller kock då hon blir stor. Precis som sin mamma är hon duktig på att laga mat. Hemma hos dem har det doftat vietnamesisk mat ända sedan de kom till Finland. Det är den starkaste kopplingen Ánn har till sin familjs forna hemland.

ann, vietnam, båtflykting, kronoby
Bildtext Ann är dotter till vietnamesiska båtflyktingar i Kronoby
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

HUR MINNS DU VIETNAM?

Vietnam-kriget engagerade en hel generation som var unga på 1970-talet. Det har nu gått 40 år sedan kriget tog slut.

Har du minnen av hur kriget berörde dig - eller är det något annat som har engagerat dej på ett avgörande sätt?

Kommentera och dela med dig, antingen här i kommentarsfältet eller i sociala medier med hashtaggen #mittvietnam

Diskussion om artikeln