Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppen: Tiden för Grekland håller på att rinna ut

Från 2015
Uppdaterad 24.04.2015 16:04.
Eurogruppens ordförande nederländaren Jeroen Dijsselbloem
Bildtext Bekymrade miner - än en gång. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Grekland fick som väntat inga löften om en utbetalning på drygt sju miljarder euro när euroländernas finansministrar möttes i Riga i dag. Istället konstaterade eurogruppen att tiden håller på att rinna ut för Grekland.

Eurogruppen beslöt den 20 februari att grekerna ska presentera en detaljerad och omfattande handlingsplan fram till slutet av april. Men euroländernas finansministrar konstaterade idag att deadlinen kommer att flyttas fram.

Eurogruppens ordförande nederländaren Jeroen Dijsselbloem sade efter möte att det inte skett tillräckliga framsteg i Grekland.

Det finns fortfarande stora skillnader gällande substansfrågor, vi är medveten om att vi har förlorat allt för mycket tid den senaste tiden och tiden håller på att rinna ut frö Greklands del, sade Dijsselbloem.

Enligt Dijsselbloem bör diskussionerna mellan trojkan, (EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden) och Grekland nu ta fart.

Det nuvarande låneprogrammet löper ut i slutet av juni och grekerna bör ha uppfyllt de villkor man har kommit överens om med långivarna för att kunna få den sista utbetalningen på sju miljarder euro.

Det känns som att det pratas mycket men händer lite.

Finansminister Antti Rinne

Varoufakis: Jag är optimistisk

Greklands finansminister Yanis Varoufakis uppges ha fått skarp kritik av vissa euroländer under själva mötet. Men på presskonferensen var han sin vana trogen betydligt mer optimistisk än sina kolleger.

Parterna har de senaste dagarna närmat sig varandra och det har skett betydande framsteg, jag föredrar att se glaset som halvfullt snarare än halvtomt. Jag är optimistisk, sade Varoufakis.

Finlands finansminister Antti Rinne (sdp) sade i sin tur att oron är stor inom eurogruppen.

- Det program vi enats om har inte överhuvudtaget framskridit, det verkar som att vi och Grekland har olika syn på om det skett framsteg i Grekland eller inte. Det känns som att det pratas mycket men händer lite.

Mötet framkallade en känsla av déjà-vu, sade Rinne. Eurogruppen möts nästa gång den 11 maj i Bryssel.

Diskussion om artikeln