Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Riitta flyttar ut i sin båt

Från 2015
Uppdaterad 14.10.2015 12:51.
Riitta Airos framför sin intäckta segelbåt. I sommar väntar äventyret.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

I sommar kastar Riitta Airos loss och seglar iväg till Medelhavet. Hon säger upp sin bostad, säljer det mesta hon äger och flyttar ut i båten.

Att lämna Finland och ensam med sin hund bosätta sig i en åtta meter lång segelbåt kan låta ganska våghalsat. Riitta Airos har emellertid planerat allting i två år. Hon har noga gått igenom resrutten genom Europa, hon har checkat vilka hamnar i Italien eller Grekland hon kan övervintra i och hon har rustat upp sin båt under den gångna vintern. Båten Mandelina ska klara av att inhysa 60-åriga Riitta och 13-åriga hunden Cessi för en lång, lång tid.

Vi backar i tiden. Vad var det som avgjorde att Riitta Airos flyttar ut i en båt?

Historien kunde börja i barndomen, eftersom Riittas pappa var med i sjöscouterna och familjen hade båt. De flesta somrar tillbringade Riitta i skärgården.

Men vi börjar istället i Helsingfors där Riitta ägde en lägenhet. För några år sedan beslöt fastighetsbolaget att alla vattenledningar skulle förnyas. Stambytet kostade Riitta 46 000 euro.

Det är inte klokt hur mycket det kostar att överhuvudtaget bo någonstans

Under den tid stambytet i Helsingfors pågick och Riitta bodde i en husvagn, läste hon böcker om segling och båtliv. Hon märkte att det gick helt bra att bo flera månader på liten yta och började planera för en flytt från Helsingfors. Ja, Riitta började smida planer på att flytta helt utanför traditionella husväggar.

- Det är inte klokt hur mycket det kostar att överhuvudtaget bo någonstans. Jag ville inte längre skuldsätta mig så jag sålde lägenheten.

För tillfället bor Riitta i en liten hyresbostad i Ekenäs. Några hundra meter från huset finns båthamnen och hennes segelbåt. I juli (2015) säger Riitta upp sin hyresbostad och flyttar till båten.

- Det här är ett klart ställningstagande. Jag förstår mig inte på vår bostadspolitik. Våra boendekostnader är för höga och det är svårt att komma över en hyresbostad till ett rimligt pris.

- Jag förstår inte heller varför man inte får bo i husvagn eller båt. Våra vintrar är i och för sig så pass kalla att jag föredrar att bo i båt i Medelhavet än här hemma.

Resan till Medelhavet går genom Europa

Riitta tar fram en tummad karta över Europa. Här har hon ritat in sin resrutt. Startskottet går i mitten av juli. Första stoppet blir i Stockholms skärgård.

- Där har vi ett möte. Jag är medlem i Svenska Shipman 28 förbundet eftersom jag äger en båt av den modellen.

Shipman 28 är en svensk båt ritad av Olle Enderlein. De första exemplaren sjösattes 1970 och seglar än. Också Riittas båt är från början av 70-talet. Båten är hennes tredje egna. Den första båten var en liten jolle, den andra lite större och Mandelina är drygt åtta meter. Båten är en riktig klassiker.

Från Stockholms skärgård bär det vidare till Gotland, Öland, Bornholm och Travemünde i Tyskland.

- Sedan tänker jag segla längs kanalerna genom Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike till Medelhavet.

Segelbåten Mandalina, ännu i vinterförvaring uppe på torra land.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

- Resan genom Europa får ta tid. Jag har inte bråttom någonstans. Jag kunde förstås välja att segla på Nordsjön, men eftersom jag har hunden, som vill komma i land varje dag, väljer jag kanalerna.

Riitta har räknat ut att hon skall passera 273 båtslussar och två båthissar.

- Jag kommer att se många historiska platser och vackra byggnader. Jag har läst Göran Schildts böcker, men nu får jag se allt själv.

Riitta planerar komma ut i närheten av Marseille och efter det fortsätter resan mot Italien.

- Om jag hinner, seglar jag över till Grekland. Men jag kan också övervintra i någon hamn i Italien.

Riitta har också preliminära planer hur hon skall segla under åren 2016 och 2017, men hon anpassar sina seglatser till hunden Cessi.

- Så länge Cessi lever håller vi oss kvar i Medelhavet, efter det får jag se vartåt det bär. Det beror förstås också på min egen hälsa.

På kartan finns en rutt som pekar mot Gibraltar, Kanarieöarna och vidare mot Karibien.

- Det är många som gjort rutten, men inte så många gamla, ensamma kvinnor.

Riitta Airos har två barn från sitt första äktenskap. De har inte desto mer motsatt sig sin mammas planer.

- De kan ju flyga ner till mig. Jag har plats i båten.

Riitta Airos sitter i sin segelbåt, som ännu är uppe på land och täckt av vit presenning
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Riitta är bra på motorer

Till Riittas barndom hörde det alltså till att leva båtliv. Tillsammans med sin andra man ägde hon också en båt. Men visst har det funnits år utan skärgårdsliv och båtutflykter. Hennes första man var inte överhuvudtaget intresserad av båtliv.

Segling är inte viktigt för mig, men det är både ekologiskt och ekonomiskt

För Riitta är det viktigt att få vistas i skärgården. Hur man tar sig fram är mindre viktigt.

- Vi har haft både motorbåtar och motorseglare. Segling är inte viktigt för mig, men det är både ekologiskt och ekonomiskt.

Riitta har utbildat sig till elektronikmontör, vilket innebär att hon kan göra en hel del själv på båten.

- På 90-talet ägde vi dessutom ett gammalt hus och min man lärde mig både renovering och träarbeten. Dessutom lärde han mig hur man reparerar bilar och därför kan jag en del om motorer.

Riitta har flera yrkesexamina att luta sig tillbaka mot. Hon är också reklamsekreterare, handelstekniker och massageterapeut.

- Jag har studerat vid sidan av mina jobb. Det har passat mig och jag har haft nytta av alla mina yrkesexamina. Men min filosofie magisterexamen i nordiska språk, engelsk filologi och allmän lingvistik tog trettio år att slutföra.

Stress och ekonomisk press resulterade i utbrändhet

Riitta har varit gift två gånger. Hennes första man hade problem med spriten, vilket var en bidragande orsak till att äktenskapet slutade i skilsmässa. Med sin andra man startade Riitta ett företag. Det var också med honom som båtlivet återupptogs. Men när mannen insjuknade blev det jobbigt i familjen. De kunde inte fortsätta med företaget och huset blev också en ekonomisk belastning.
Mannen blev opererad i hjärnan, men blev aldrig återställd. Flera andra familjemedlemmar insjuknade också.

Till sist bröt också Riitta ihop.

- Det var jättetungt. Till sist dog min man.

Riitta blev utbränd och vårdades sex veckor på sjukhus.

- Visst var det hemskt, men det var en ny roll för mig. Jag märkte också att jag hade mycket vänner och familjen hjälpte mig också.

- Man lär sig en hel del om sig själv och sina närmaste när man är sjuk.

Riitta har haft många jobb under årens lopp. De sista åren jobbade hon som massageterapeut med egen firma. Hon var tvungen att sluta för några år sedan när hon fick artros i handlederna och fingrarna.

- Temperaturväxlingar påverkar inte på artrosen och nu har jag byggt om i båten så att jag ska klara av att sköta allting själv trots att krafterna tryter.

Idag lyfter Riitta deltidsinvalidpension.

Ny toalett och ankarvinsch

Man skulle aldrig tro att Riitta har hunnit fylla 60 år. Ombord på båten Mandelina rör hon sig som en pigg, liten ekorre.

Riitta i beråd att titta in i segelbåtens "maskinrum". Också här har hon gjort en del förbättringar under vintern
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Hon förevisar alla förbättringar hon gjort. Hon har bland annat förnyat toaletten. Den är nu separerande och komposterande. Hon har också tillverkat en snillrik, ny lavoar av en liten genomskinlig plastlåda.

Den nya toaletten i Riittas segelbåt har många finesser under locket
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

- Ett modernt system och eftersom jag byggde toaletten själv blev den också billig.

Riitta har själv tillverkar den lilla lavoaren i segelbåtens wc
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Riitta har investerat i en ankarvinsch. Ännu i år orkar hon lyfta ankaret, men hon vet inte hur det är med orken om ett år eller två.

Vattentanken är ny, den rymmer nu 100 liter. Bränsletanken är också ny, liksom VHF-radion.

Riitta ska ännu förnya fönstren och måla glasfiberbåten utvändigt. Men i mitten av juli skall hon vara redo att kasta loss.

Friheten hägrar – och äventyret

Är Riitta inte rädd för att hon ska känna sig ensam ombord på Mandelina?

- Nej, jag är inte rädd. Ensam har jag varit i min lägenhet. Det är bättre att vara ensam där det är varmt och soligt. Jag lider dessutom inte av ensamhet. Det finns båtfolk överallt om man vill ha sällskap. Dessutom har jag hunden.

- Det bästa är friheten och självständigheten. Och att jag inte fastnar i någon rutin utan att det är ett äventyr.

- De flesta vänner tycker att det jag gör är fint. Många har sagt att det skulle vara skönt att göra samma sak. Men man måste vara beredd att lämna det mesta. Bostad, ägodelar, familj och jobb. Omöjligt är det inte, men svårt.

Vad händer om Riitta ångrar sig?

- Då säljer jag båten och tar flyget tillbaka till Finland och skaffar en bostad igen. Men det är också möjligt att jag tar flyget någon annanstans. Carpe diem!

- Visst är jag ganska lycklig!

Här kan du läsa Riittas blogg.

Du kan höra Riitta Airos i ett Samtal om livet den 15.05 och 16.05.15. Programmet finns också på Arenan.

Samtal om livet: Med Riitta Airos PODCAST

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln