Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jeanette Björkqvist borde ha blivit aktivist

Från 2015
Jeanette Björkqvist
Bildtext Orättvisor gör Jeanette Björkqvist rasande.
Bild: Yle/Parad Media

Hon skrev sin första tidning som 5-åring. Hon räds inte tunga ämnen som misshandel, fattigdom och prostitution. Vad är det som gör journalisten Jeanette Björkqvist arg?

– Att skriva om stora orättvisor påverkar mig. Jag vet inte hur man ska vara skapt för att inte påverkas.

Björkqvist skriver mycket om marginaliserade grupper i Finland och utomlands och blir både arg och sorgsen över att vårt samhälle kan vara så fruktansvärt orättvist.

I stor utsträckning väljer hon sina ämnen själv. Orättvisor är något som alltid intresserat henne och hon vill tro att hennes reportage gör en reell skillnad. Får hon aldrig lust att göra nåt mer än bara skriva om det hon ser?

– Jo jag har sagt att jag borde ha blivit aktivist istället för journalist.

Hur mycket hon än vill förbättra världen så väljer hon stundom att ta paus från de tunga ämnena och skriva om något lättare.

– Emellanåt vill jag skriva om gatustenar i Helsingfors för att vila sinnet.

Vad gör dig riktigt arg?

– Åldringsvården gör mig arg. Jag blir så arg att jag skakar. Hur fan kan vi leva i ett land där man missköter sina åldringar på det här viset?!

Ignoranta människor med en massa åsikter gör henne också arg. Eftersom hon sett en hel del elände och orättvisor blir hon riktigt arg när hon följer med samhällsdebatten. Om Björkqvist skriver om de östeuropeiska romerna uppstår det ofta otrevliga debatter kring ”tiggarna”. Men det är personer med namn, en historia och ett sammanhang.

– Sen lyssnar jag på de kritiska rösterna som egentligen inte har en aning om helheten men gärna talar nedvärderande om romerna eller om asylsökande. Då blir jag förtvivlad och rosenrasande.

Fick se ilska och våld redan som barn

I sitt sommarprat i Radio Vega år 2014 berättade hon om en uppväxt präglat av våld. När hennes pappa drack gav han sig på hennes mamma och barnen fick bevittna misshandeln.

– Alla som växt upp med våldsamma alkoholister vet att barnen ofta tar på sig rollen som fredsmäklare. Jag hatar konflikter, även om jag moraliskt kan bli upprörd över alla sorters orättvisor. Jag vill helst bara lösa konflikterna på fredliga sätt och så snabbt som möjligt.

Björkqvist vill inte bara gräma sig över sin historia utan väljer att också se det positiva i sitt förflutna.

Vad orsakar vrede i vardagen?

– Jag har rest till diverse krisområden och jobbat under enorm press. Jag anses vara mycket balanserad och stabil. Det var jag också, tills jag fick ett barn. Min 3,5-åriga dotter kan driva mig till vansinne som ingen annan. Där har jag fått jobba mycket med att inte sänka mig till en 3-årings nivå.

Björkqvist mamma har berättat att hon själv inte heller var det lättaste barnet.

– Jag försöker ofta tänka på min mamma som förebild i barnuppfostran. Hon skrek aldrig, utan auktoriteten befästes genom hennes stränga blick. Hon tittade och sen teg vi. Jag vill i mig själv också hitta den starka mamman med den tysta auktoriteten.

Text: Katja Turpeinen

Efter Nio om vrede och ilska, måndagen den 27 april 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan