Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det finns också skillnader inom bubblorna”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Att säga att finländarna lever i åtskilda bubblor är att förenkla verkligheten säger forskaren och
vänsterpolitikern Veronika Honkasalo. I Obs debatt mötte hon sannfinländska kommunalpolitikern Marko Kulpakko och nyinvalda riksdagsledamöterna Eva Biaudet (SFP) och Katri Kulmuni (C).

I sviterna av riksdagsvalet har många kommentatorer frågat sig om vi går mot en ökad geografisk och mental tudelning i Finland. Veronika Honkasalo (VF) håller med om att dagens Finland är tudelat på många olika sätt. Samtidigt drar hon sig för att dra förhastade slutsatser på basis av valresultatet:

Katri Kulmuni, Marko Kulpakko
Bildtext Katri Kulmuni (Sannf.) och Marko Kulpakko mötte...
Bild: Yle

- Det har talats om en rödgrön ”bubbla” under veckan. Men då bortser man från att det finns skillnader mellan bubblorna och också inom bubblorna. Till exempel i Helsingfors, där jag varit aktiv i kommunalpolitiken i två år, finns det enorma välfärdsskillnader. Därför är diskussionen om olika bubblor en förenkling.

Eva Biaudet, Veronika Honkasalo
Bildtext ...Eva Biaudet (SFP) och Veronika Honkasalo (VF) i Obs.
Bild: Yle

Eva Biaudet skriver inte heller under tesen att Finland skulle gå mot ökad tudelning. Däremot tror hon att vi ser en större splittring mellan de olika verkligheter människor lever i:

- Jag skulle säga att det finns olika slags fenomen och trender och en splittring där vi kanske har svårt att se andras situation.

Konservativt och liberalt

Ett av de mest omtalade debattinläggen efter riksdagsvalet tillskrivs skådespelaren Krista Kosonen. I en intervju för Helsingin Sanomat sade Kosonen att hon inte känner en enda person som röstat på sannfinländarna. Marko Kulpakko (Sannf.) tar uttalandet med en nypa salt:

- Jag är ganska säker på att det finns någon i hennes vänkrets som röstar på sannfinländarna. Vi är ett parti som fick över 520 000 röster i valet. När man tittar på kartan så kan man se att vi har stöd i hela Finland.

Överlag tror Kulpakko att diskussionen om liberala och konservativa värderingar är mer kännetecknande för Helsingfors än för övriga Finland. Katri Kulmuni (C), som blev invald från Lapplans valkrets, håller med:

- Diskussionen om konservativ och liberal är ganska ny för mig. Det var inget man pratade om under min kampanj i Lappland.

Enligt Kulmuni borde Centerns och Sannfinländarnas framgång i riksdagsvalet ses mot bakgrunden av den politik regeringen fört under de senaste fyra åren.

- Att de största oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna fick ett enormt valresultat visar inte på en splittring i samhället. Det handlar om politiska saker, att regeringen inte gjorde det man hade lovat.

Mer om ämnet på Yle Arenan